Την καμπάνια ενημέρωσης των Θεσσαλονικέων για τις αρνητικές -όπως υποστηρίζουν- επιπτώσεις, που θα έχει η ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), πρόκειται να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι, «με στόχο να αποδομήσουν το επιχείρημα ότι η παραμονή του 51% της εταιρείας στο ελληνικό Δημόσιο σημαίνει ότι θα υπάρχει και δημόσιος έλεγχος της επιχείρησης» όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου τους, Γεώργιος Αρχοντόπουλος. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι προς το παρόν οι εργαζόμενοι δεν έχουν αποφασίσει άλλες κινητοποιήσεις, πέραν των όσων ήδη πραγματοποιήθηκαν.
Νωρίτερα σήμερα, οι εργαζόμενοι οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ, στην οδό Εγνατία, αντιδρώντας στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, μέσω της ένταξής της στα περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, πέρασαν μπροστά από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ φωνάζοντας συνθήματα και τελικά κατέληξαν στο Διοικητήριο (πρώην υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης). Επέδωσαν δε ψήφισμα στον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο 1ο Πανελλαδικό συνέδριο για τη σύσταση της συνομοσπονδίας ΡΟΜ.
Στο ψήφισμα οι εργαζόμενοι παρουσιάζουν τα 10 συν δύο σημεία, που κατά την επιχειρηματολογία τους καθιστούν ασύμφορη την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Όπως επισημαίνουν, οι εταιρείες που εντάσσονται στο Yπερταμείο θα μπορούν να πωληθούν σε ιδιώτες είτε εξολοκλήρου είτε σε ένα σημαντικό ποσοστό τους, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από το μάνατζμεντ. «Με την εισαγωγή της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο ουσιαστικά αλλάζει ο σκοπός και ο ρόλος της εταιρείας. Σήμερα σκοπός της ΕΥΑΘ είναι να παρέχει καθαρό και ποιοτικό νερό [...] Πλέον ο σκοπός της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο θα είναι η αποπληρωμή του χρέους, κάτι που συνεπάγεται αναγκαία αύξηση κερδών για το σκοπό αυτό, η οποία αναπόφευκτα θα επιδιωχθεί με αύξηση της τιμής του νερού» υπογραμμίζουν, ενώ τονίζουν ακόμη ότι η απάντηση στο ερώτημα αν οι θέσεις εργασίες θα αυξηθούν λόγω των ιδιωτικών επενδύσεων είναι ότι στο Βερολίνο χάθηκαν 7.000 θέσεις εργασίας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με την εταιρεία ύδρευσης, «λόγω των αποπενδύσεων που έγιναν στο όνομα της οικονομίας και της κερδοσκοπίας των ιδιωτών».
Σε ό,τι αφορά το 51% επισημαίνουν ότι, σήμερα, το 74% της ΕΥΑΘ ανήκει στο Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. «Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι πουλώντας το 23% σε ιδιώτη, το Δημόσιο θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο αφού θα κατέχει το 51%. Αυτό δεν ισχύει: ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ότι θα μπει στρατηγικός επενδυτής και στην ΕΥΑΘ, δηλαδή ο ιδιώτης -πέρα από το 23%- θα έχει λόγο και στη διοίκηση της εταιρείας. Πρόκειται λοιπόν για μια έμμεση ιδιωτικοποίηση, για ένα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Εκθέσεις της ίδιας της Παγκόσμιας Τράπεζας προτρέπουν πλέον τις πολυεθνικές να σταματήσουν τις πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις και να στραφούν στα ΣΔΙΤ, ως πιο επικερδείς και χαμηλότερου ρίσκου επενδύσεις» υπογραμμίζεται στο κείμενο.
Σημειώνεται ότι κατά την πορεία διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν, οι εργαζόμενοι μπήκαν σε χώρο του κτηρίου όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και διέκοψαν προσωρινά την παροχή νερού, κλείνοντας το «ρολόι», σε μια κίνηση που ο κ. Αρχοντόπουλος χαρακτήρισε συμβολική. Πάντως, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Δημητριάδης, συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, «δεν υπήρξε διακοπή στην υδροδότηση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ