Πάλι αύξηση στην τιμή του χαλκοσωλήνα; Νέα ανατίμηση στο καλώδιο του ηλεκτρικού ρεύματος; Ακριβότερη και η τιμή του σιδήρου; Τα «ράλι» στις τιμές των μετάλλων έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά στην αγορά καθώς οι τιμές βασικών οικοδομικών υλικών τραβάνε την ανηφόρα.
Συνδυάζονται μάλιστα με την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και δημιουργούν ένα «κοκτέιλ» που σπρώχνει προς τα πάνω το κατασκευαστικό κόστος. Είναι κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για την κτηματαγορά και το real estate. Θα φανεί αν οι τιμές θα παραμείνουν σταθεροποιημένες ή αν θα συνεχιστεί το «ράλι» ανόδου.
Θα φανεί επίσης αν οι αντικειμενικές αξίες θα «πιέσουν» τις πραγματικές προς τα πάνω και αν η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας με μέσο ρυθμό της τάξεως του 3,5%-4% ετησίως τα επόμενα χρόνια, θα κάνει και τους υποψήφιους πωλητές ή κατασκευαστές ακινήτων να ανεβάσουν τις απαιτήσεις τους.
Πραγματικοί αλλά και… ψυχολογικοί οι λόγοι που πιέζουν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω. Οι ανατιμήσεις -σημαντικές- σε βασικά οικοδομικά υλικά όπως είναι ο χαλκός, το σίδηρο και το πετρέλαιο, δεν περνάνε απαρατήρητες πλέον καθώς πάγια τακτική των κατασκευαστών είναι να δουλεύουν -αν δεν… πιέζονται να πουλήσουν- με τιμές αντικατάστασης και όχι με το πραγματικό κατασκευαστικό κόστος.
Δηλαδή, σε ένα διαμέρισμα υπολογίζεται το πόσο θα κόστιζε σήμερα για να χτιστεί και όχι με βάση τις τιμές που ίσχυαν πριν από 6 ή 12 μήνες. Τα διαγράμματα με την πορεία των διεθνών τιμών των μετάλλων είναι αποκαλυπτικά.
Έχει το ενδιαφέρον του ότι πριν από λίγες ημέρες το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του χαλκού ήταν στα 4,278 δολάρια με το εύρος του τελευταίου έτους να κινείται από τα 2,698 μέχρι τα 4,888 δολάρια. Πάνω από δύο φορές έχουν ανατιμηθεί οι χαλκοσωλήνες της ύδρευσης και τα καλώδια του ρεύματος.
Ράλι και στο πετρέλαιο με το εύρος του τελευταίου έτους να διαμορφώνεται από τα 35,74 έως τα 76,21 δολάρια και την χθεσινή τιμή να διαμορφώνεται στα 74,07 δολάρια δηλαδή πολύ κοντά στο υψηλό που είναι και από τις υψηλότερες τιμές της τελευταίας 5ετίας. Αντίστοιχη η εικόνα και για το σίδηρο και για τον χάλυβα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε και άλλες ανατιμήσεις σε βασικά οικοδομικά υλικά. Αυξήσεις οι οποίες δεν θα «απορροφηθούν» εύκολα από τους κατασκευαστές καθώς οι τιμές δείχνουν πλέον να τραβούν την ανηφόρα. Από την στιγμή που η άνοδος -με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ- δεν ανακόπηκε ούτε μέσα στην πανδημία (το αντίθετο, ενισχύθηκε καθώς η κατοικία απέκτησε άλλη αξία στα μάτια του κάθε πολίτη που έζησε την καραντίνα. Φυσικά, δεν είναι οι αυξήσεις στα καύσιμα και στα μέταλλα ο βασικός λόγος για τον οποίο θα δούμε ανατιμήσεις. Είναι όμως και αυτό ένα στοιχείο που ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Το ότι φαίνεται να υπάρχει πλέον ρευστότητα στο σύστημα, είναι προφανώς ακόμη ένα επιχείρημα. Ήδη οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έφτασαν στα 168 δις. ευρώ στο τέλος Μαίου ενώ οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να μπουν δυνατά στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων. Αυτό σημαίνει «καύσιμο» για την κτηματαγορά. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ο παράγοντας ψυχολογία.
Πώς θα απαντήσει ο υποψήφιος πωλητής στο ερώτημα «πόσο κάνει» όταν βλέπει ότι στην περιοχή η αντικειμενική αξία του ακινήτου έχει αυξηθεί 30 έως 60%; Θα συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η αντικειμενική πλησίασε την εμπορική ή θα πιστέψει ότι η αύξηση της αντικειμενικής θα πιέσει τις τιμές προς τα πάνω;
Μια διάθεση ανατίμησης θα υπάρχει. Είναι δεδομένο. Όταν ακούει ο πωλητής ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουμε ανάπτυξη, θα πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη για να μην «πιέσει» την τιμή προς τα πάνω.