Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse παραπλάνησε τις αρχές όσον αφορά στην κατασκοπευτική της δράση σε στελέχη της και είπε ψέματα στους επενδυτές για μία δανειοδότηση της Μοζαμβίκης, αποφάνθηκαν οι εποπτικές αρχές, αποτυπώνοντας την παρακμή στην κουλτούρα μιας τράπεζας με παγκόσμια δραστηριότητα.
Το βαρύ πρόστιμο που ανακοίνωσαν οι βρετανικές και οι αμερικανικές εποπτικές αρχές για την υπόθεση της Μοζαμβίκης και η σπάνια επίπληξη από τις ελβετικές εποπτικές αρχές για την υπόθεση κατασκοπείας προσωπικού ήλθαν να υπογραμμίσουν την κατολίσθηση της ελβετικής τράπεζας που κάποτε υπήρξε πυλώνας της οικονομίας.
Η Credit Suisse, που επέλεξε τον έμπειρο τραπεζίτη Antonio Horta-Osario για πρόεδρο του διοικητικού της συμβουλίου τον Απρίλιο για να βάλει τέλος στη σήψη, αντέδρασε λέγοντας ότι καταδικάζει την κατασκοπεία και ότι έχει κάνει αποφασιστικά βήματα για να βελτιώσει την εταιρική διακυβέρνηση και την κανονιστική συμμόρφωση.
Τα σκάνδαλα, ωστόσο, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ζημιές που υπέστη από την κατάρρευση του αμερικανικού fund Archegos και της βρετανικής χρηματοδοτικής εταιρείας Greensill, έχουν ανοίξει τη δημόσια συζήτηση για την ενδυνάμωση των ελέγχων στις ελβετικές τράπεζες.
«Τα σκάνδαλα αποκαλύπτουν ένα πρόβλημα κουλτούρας», σχολίασε βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων που πιέζει για σφιχτότερη εποπτεία.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τα ανώτερα στρώματα των διοικήσεων στις τράπεζες που σχεδόν πάντα ξεφεύγουν αλώβητα από τέτοια σκάνδαλα».
Ο Vincent Kaufmann, επικεφαλής της εταιρείας Ethos που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για επενδύσεις, κάλεσε την Credit Suisse να επανακτήσει τα μπόνους που πλήρωσε στα διευθυντικά στελέχη που ενεπλάκησαν στα διάφορα σκάνδαλα και να σκεφτεί και για ποινικές διώξεις.
Στην Credit Suisse επεβλήθη πρόστιμο $547 εκατ. από τις βρετανικές και αμερικανικές εποπτικές αρχές για μυστικά δάνεια στη Μοζαμβίκη, η αποκάλυψη των οποίων έκανε αρκετούς δωρητές να αποσύρουν τη στήριξη τους στη νοτιοαφρικανική χώρα με αποτέλεσμα την κατάρρευση της οικονομίας της.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η Credit Suisse απέκρυψε τον πραγματικό σκοπό των δανείων, που είχαν εκταμιευτεί για να χρηματοδοτήσουν αλιευτικό στόλο, όπως και την πληρωμή μίζας $200 εκατ. σε τραπεζίτες της και κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Μοζαμβίκη.
«Η Credit Suisse, μέσω της θυγατρικής της στη Βρετανία, συμμετείχε σε συνωμοτική εγκληματική δράση για να εξαπατήσει επενδυτές», ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Εκπροσωπώντας την εισαγγελία της Μοζαμβίκης, ο δικηγορικός οίκος Peters & Peters δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ανάκτησης για τον λαό της Μοζαμβίκης και ότι η χώρα θα φέρει τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης.
Η σειρά σκανδάλων στην Credit Suisse έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη σε μία τράπεζα που ιδρύθηκε για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας που διαπερνά τα τούνελ των Άλπεων.
Οι μέτοχοι της έχουν απογοητευτεί με τις επιδόσεις της καθώς η μετοχή της έχει χάσει 14% φέτος ενώ ο δείκτης των ελβετικών blue chip έχει σημειώσει άνοδο 11%.
Οι ελβετικές εποπτικές αρχές κατηγόρησαν την Credit Suisse οτι τους παραπλάνησε για το μέγεθος της υπόθεσης κατασκοπείας στελεχών της, σκάνδαλο που οδήγησε στην απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου Tidjane Thiam πέρυσι.
Το σκάνδαλο αυτό αποκαλύφτηκε όταν το πρώην προβεβλημένο στέλεχος διαχείρισης πλούτου Iqbal Khan, που μεταφέρθηκε στην ανταγωνίστρια UBS, αντιλήφθηκε ότι τον παρακολουθούσε ιδιωτικός ντέτεκτιβ στο κέντρο της Ζυρίχης.
Καθώς περισσότερες λεπτομέρειες είδαν το φως της δημοσιότητας, ένας από τους ιδιωτικούς ντέτεκτιβ που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο αυτοκτόνησε, εντείνοντας τη δημόσια κατακραυγή.
Η Credit Suisse, ωστόσο, επανειλημμένα υποβάθμιζε αυτό και άλλο επεισόδιο παρακολούθησης ως μεμονωμένα περιστατικά.
Όμως η ελβετική εποπτική αρχή FINMA ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η τράπεζα είχε ενορχηστρώσει κατασκοπευτικές δράσεις επτά φορές την περίοδο 2016-2019 και εκτέλεσε τις περισσότερες.
Προσπάθησε δε να καλύψει τα ίχνη της χρησιμοποιώντας εξωτερικά μέσα μηνυμάτων και πρόχειρα τιμολόγια. Μερικά από τα εκτελεστικά μέλη του συμβουλίου της ήταν ενημερωμένα για τη σχεδιαζόμενη κατασκοπεία στελέχους που εργαζόταν στην Ασία το 2019.
Ασκώντας κριτική για τις σοβαρές ελλείψεις στη διακυβέρνηση του ομίλου, η FINMA ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει δίωξη κατά τριών προσώπων.
Η αντίδραση της τράπεζας ήταν ότι λυπάται που δεν διασφάλισε την παροχή όλων των σχετικών πληροφοριών στην εποπτική αρχή και ότι καταδικάζει την αδικαιολόγητη παρακολούθηση.
Παρά τις ζημιές και πρόστιμα άνω των $15 δισ. τα τελευταία χρόνια, οι μέτοχοι της δεν κατάφεραν να αποπέμψουν τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Urs Rohner πριν τη συνταξιοδότηση του φέτος.
Ο Ελβετός βουλευτής Cedric Wermuth, από το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών ζητά πιο σφιχτή εποπτεία των τραπεζών. «Θα έχουμε και άλλες τέτοιες υποθέσεις στο μέλλον χωρίς δυνατότερη εποπτεία».