Η Σαουδική Αραβία θέλει επειγόντως να μπει στον παγκόσμιο χάρτη των κρίσιμων ορυκτών, ανακοινώνοντας μια σειρά από συμφωνίες, επενδυτικά σχέδια και ανακαλύψεις στο ετήσιο Φόρουμ Μελλοντικών Ορυκτών στο Ριάντ.
Ο Σαουδάραβας υφυπουργός Μεταλλευτικών Υποθέσεων Χαλίντ αλ-Μουνταϊφέρ ανακοίνωσε την Τετάρτη την ανάπτυξη ενός νέου επενδυτικού σχεδίου για τα ορυκτά αξίας 100 δισ. δολαρίων και ότι 20 δισ. από αυτά βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο της μελέτης ή υπό κατασκευή.
Αν και ο υφυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν συζητήσει σχέδια για τη σημαντική επέκταση των ερευνών της χώρας για λίθιο, καθώς και για άλλα κρίσιμα ορυκτά και σπάνιες γαίες, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του χρυσού, του ψευδαργύρου, των φωσφορικών αλάτων και του νικελίου.
Στις αρχές του 2024, το υπουργείο Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων του βασιλείου αύξησε την εκτίμησή του για την αξία των ανεκμετάλλευτων ορυκτών πόρων του από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενισχυμένη από την ανακάλυψη των προαναφερθέντων στοιχείων και μετάλλων.
Στο Φόρουμ Μελλοντικών Ορυκτών τον Ιανουάριο του 2024, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θέσπισε πρόγραμμα κινήτρων ύψους 182 εκατ. δολαρίων για την εξερεύνηση ορυκτών πόρων.
Ο κρατικός πετρελαϊκός «κολοσσός» του βασιλείου, η Aramco, ανακοίνωσε την Τετάρτη μια κοινοπραξία με την κρατική σαουδαραβική εταιρεία εξόρυξης Ma'aden για την εξερεύνηση και την παραγωγή ορυκτών ενεργειακής μετάβασης.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Abdulaziz bin Salman δήλωσε ότι η Aramco είχε εντοπίσει «πολλά υποσχόμενες» συγκεντρώσεις λιθίου.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στη Manara, μια πρόσφατα συσταθείσα επιχείρηση μεταξύ της κρατικής εταιρείας εξόρυξης της Σαουδικής Αραβίας Ma'aden και του κρατικού ταμείου πλούτου του βασιλείου, του Δημόσιου Ταμείου Επενδύσεων (PIF). Η Manara ιδρύθηκε για να επενδύσει σε μεταλλευτικά περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο και να αναπτύξει πιο ανθεκτικές παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
«Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε όλους τους πόρους ή τις ικανότητες, γι' αυτό δημιουργήσαμε τη Manara για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε τους πόρους που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο μπιν Σαλμάν. «Πρέπει να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με ζέση».
Η παραγωγή λιθίου στο βασίλειο μπορεί να ξεκινήσει ήδη από το 2027 με τη βοήθεια πιθανών συνεργασιών, πρόσθεσε ο υπουργός.
Βασικό στοιχείο στις μπαταρίες για συσκευές και ηλεκτρικά οχήματα, το λίθιο είναι ένα εξαιρετικά περιζήτητο αγαθό, ιδίως για την ενεργειακή μετάβαση και τις προηγμένες τεχνολογίες και καθώς η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να διαφοροποιηθεί οικονομικά από το πετρέλαιο.
Η Σαουδική Αραβία πιέζει επίσης να γίνει κόμβος για την επεξεργασία αυτών των κρίσιμων ορυκτών, καθώς επιδιώκει να οικοδομήσει αλυσίδες εφοδιασμού που θα είναι πιο ανθεκτικές στις παγκόσμιες αναταράξεις. Περίπου τα 2/3 της αγοράς επεξεργασίας λιθίου ελέγχονται σήμερα από την Κίνα.