Σε άμυνα ο Αλ. Τσίπρας: «Έκανα μεγάλα λάθη, το μεγαλύτερο ήταν στην επιλογή προσώπων»

Σε άμυνα ο Αλ. Τσίπρας: «Έκανα μεγάλα λάθη, το μεγαλύτερο ήταν στην επιλογή προσώπων»

«Έκανα λάθη... μεγάλα λάθη», δηλώνει σε συνέντευξή του στον Guardian ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο λάθος του ίσως ήταν «η επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά».

Ο Αλ. Τσίπρας επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει μια «ηθική» επανάσταση που θα αλλάξει βαθιά τον τρόπο με τον οποίο διακυβερνάται η Ελλάδα. «Αν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτή την κυβέρνηση, πολλοί θα μας αποκαλέσουν ''ψεύτες'', αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανήθικοι ή ότι βάλαμε το χέρι μας στο βάζο με το μέλι».

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού στα δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες μέρες με αποσπάσματα από το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών, του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως το εναλλακτικό σχέδιο του Γ. Βαρουφάκη για το παράλληλο σύστημα πληρωμών ήταν «τόσο ασαφές που δεν αξίζει καν να μιλάμε γι'' αυτό», ωστόσο σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν τα «μεγάλα λάθη» είναι μια άμεση αναφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός το αρνήθηκε, προσθέτοντας πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν η σωστή επιλογή για την αρχική στρατηγική της σύγκρουσης.

«Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει ιστορία με ένα διαφορετικό τρόπο. Ίσως έρθει ο καιρός που θα ειπωθούν κάποιες αλήθειες... όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε τι παρουσίαζε ως plan b ήταν τόσο ασαφές, δεν άξιζε τον κόπο καν να το συζητήσουμε. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό. 

Για τη σχέση Γ. Βαρουφάκη-W. Schaeuble ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών σεβόταν και σέβεται ακόμα τον ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας. «Ήταν το alter ego του. Τον αγαπούσε».

Εξάλλου, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, ο Α. Τσίπρας επεσήμανε πως ενώ η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πολιτική σύγκρουσης -«στο πλαίσιο της εντολής»- η έξοδος από το ευρώ και κατ' επέκταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν τέθηκε.

«Να βγούμε από την Ευρώπη και να πάμε που… σε άλλο γαλαξία; Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς εκείνη πως θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της».

Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη λύση, τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, παρομοιάζοντας τα μέτρα με μια θεραπεία που λαμβάνεις όταν κινδυνεύει η ζωή σου. «Κλείνεις τη μύτη σου και το παίρνεις. Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος… έχεις δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο για να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι επιλογές του πρωθυπουργού τού κόστισαν πολύ και η κριτική που έχει δεχτεί επίσης αποτέλεσαν πολιτικό πλήγμα. «Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση του πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες», παραδέχεται ο Αλ. Τσίπρας. «Νομίζω ότι τώρα έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά».

«Τα χειρότερα είναι σαφώς πίσω μας», δήλωσε στον Guardian. «Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία ανακάμπτει... Σιγά σιγά, αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση... και στο τέλος γι'' αυτό θα μας κρίνουν».

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε επί της αρχής τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Με τα μέτρα να έχουν νομοθετηθεί και με έναν ορίζοντα έως το Σεπτέμβριο του 2019 χωρίς εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι μπορεί να συνεχίσει τη διακυβέρνηση με μια ατζέντα που είναι περισσότερο στο πλαίσιο των αρχών ελευθερίας του κόμματός του. Για το σκοπό αυτό, επεξεργάζονται νόμοι που στοχεύουν στην ανακούφιση των δυσχερειών, ξεκινώντας από την ανασυγκρότηση του κατακερματισμένου κράτους πρόνοιας.

«Όλο αυτό το διάστημα είμασταν σε συνεχή διαπραγμάτευση και συνεχή αναζήτηση συμβιβασμού ανάμεσα στο πρόγραμμά μας και το μνημόνιο», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επιμένοντας πως παρά το γεγονός ότι η εποπτεία θα συνεχιστεί έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι πιο εύκολοι.

«Η μεγαλύτερη επιτυχία θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όπου μετά από οκτώ χρόνια, θα εξέλθουμε από τα προγράμματα και τη διεθνή εποπτεία. Στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας δεν πιστεύει ότι θα συμβεί».

Τώρα, δηλώνει ο πρωθυπουργός πως έχει έρθει η στιγμή να προχωρήσουμε με ένα «νέο μοντέλο ανάπτυξης», το οποίο θα αξιοποιεί τους εξειδικευμένους νέους επαγγελματίες, θα αντιμετωπίζει με επιτυχία το brain drain που έχει οδηγήσει σχεδόν μισό εκατομμύριο νέους να φύγουν από τη χώρα και θα εξασφαλίζει ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν.

Η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει και ωριμάσει. «Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να ανακτήσουμε την [οικονομική] μας κυριαρχία», εξηγεί ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την ισχυρή γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και να προωθήσει τις δυνατότητές της ως διεθνές κέντρο ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών.

Η κληρονομιά του Τσίπρα θα είναι το ότι έβγαλε την χώρα από την κρίση, σύμφωνα με τα λεγόμενά του. "Θα καταφέρω να βγάλω τη χώρα από το βάλτο στον οποίο την οδήγησαν εκείνοι που την χρεοκόπησαν... και θα προχωρήσουμε με ένα πρόγραμμα βαθιών μεταρρυθμίσεων", εξηγεί.

Αυτό ελπίζει, τουλάχιστον κι αυτό γιατί η Ελλάδα έχει γίνει απρόβλεπτο μέρος και, όπως συμβαίνει και με την ιστορία, δεν προχωράνε όλα γραμμικά. «Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η κρίση δεν θα επιστρέψει», αναφέρει.

Διαβάστε ακόμη:

- ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας ομολογεί τα λάθη και την ανικανότητά του