Με εισπρακτικές εταιρείες αναμένεται η ΔΕΗ να… "ρυθμίσει" τα χρέη των πολιτών και εταιρειών, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Μανώλης Παναγιωτάκης.
Μολονότι οι εισπρακτικές εταιρείες θεωρούνται «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παναγιωτάκης δεν δίστασε να τονίσει: «Αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων και όλα αυτά έχουν φτάσει στα όριά τους. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε ποιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρεία με μεγάλη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλόμενων με διεθνή εμπειρία».
Σύμφωνα με τον ίδιο οι συγκεκριμένες εταιρείες «έχουν συστήματα δικά τους με λογισμικά ανάλυσης της πελατείας με βάση ιστορικά στοιχεία, ανάλυσης κατάστασης του κάθε πελάτη».
Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι έχουν υποσχεθεί ότι η εισπραξιμότητα θα αυξηθεί κατά 10%, ενώ συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα δώσει μεγάλη ανάσα στην εταιρεία και δη στη ρευστότητά της.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών θα προχωρήσει σε «τιτλοποίηση με μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες όπως Bank of America, Deutsche Bank, HSBC για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εάν δουν ότι έχουν αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους».
Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ σημείωσε ότι για την χαμηλή και μέση τάση χρωστάνε 1,650 δις ευρώ, εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί 700 εκατ. Ευρώ, το δημόσιο χρωστά 100 εκατ. ευρώ (έχουν ρυθμιστεί τα 40 εκατ. Ευρώ), ενώ για την υψηλή τάση χρωστούν 345 εκατ. ευρώ και έχουν διακανονιστεί 60 εκατ. Ευρώ. Συνολικά τα χρέη προς την ΔΕΗ φτάσουν τα 2,1 δις ευρώ εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί 800 εκατομμύρια ευρώ.
Αλέξανδρος Διαμάντης