Ξεκίνησε, λίγα λεπτά μετά τις 5 μ.μ., η συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
Η αυριανή ατζέντα των επικεφαλής των θεσμών περιλαμβάνει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο το πρωί στις 11.00 π.μ., ενώ η συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη που ήταν προγραμματισμένη για εκείνη την ώρα μετατέθηκε.
Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η δημόσια διοίκηση σε συνδυασμό με την αξιολόγηση κ.ά. Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος στις 3.00 μ.μ. και με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη στις 7.00 μ.μ. για τα «κόκκινα» δάνεια.
Εξάλλου, πέραν του Ασφαλιστικού, είναι πολλά ακόμη τα ακανθώδη ζητήματα που η κυβέρνηση φοβάται ότι οι θεσμοί θα θέσουν ως προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στα βασικότερα αυτών περιλαμβάνονται οι «καυτοί» φάκελοι της φορολογικής μεταρρύθμισης που επίκειται, αλλά και η πώληση σε funds των κόκκινων δανείων που αφορούν πλέον και τα νοικοκυριά και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με δεδομένο άλλωστε ότι μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταρτίσει το πλαίσιο διάθεσης σε τρίτους μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.
Μεγάλη εκκρεμότητα για τους δανειστές είναι και ο καθορισμός του δημοσιονομικού κενού, για το οποίο πάντως διαφωνούν και μεταξύ τους αφού η απόκλιση στις εκτιμήσεις Ευρωζώνης και ΔΝΤ φθάνει τα 900 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος είναι να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη στις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών για την «μαύρη τρύπα» στον Προϋπολογισμό, να βρεθούν τα όποια μέτρα με τα οποία θα κλείσει το «κενό», αλλά πρωτίστως να προσδιοριστούν αυτά που πρέπει να περιληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο που θα εκτείνεται μέχρι και το 2018 και τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικός αξιωματούχος: Μικρό πρωτογενές πλεόνασμα αντί ελλείμματος το 2015
Η Ελλάδα αναμένεται να έχει εμφανίσει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 αντί ελλείμματος, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που θα βοηθήσει την Αθήνα κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης που ξεκινά αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο.
«Τα έσοδα ήταν καλύτερα των προσδοκιών και αντί για πρωτογενές έλλειμμα θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters. «Αυτό το καλύτερο αποτέλεσμα θα μας βοηθήσει κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους δανειστές σχετικά με τους τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού αυτού του έτους».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 0,25% το 2015 και πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% φέτος.
Διαβάστε ακόμα:
- Η κυβέρνηση στο «μάτι του κυκλώνα»