Εξαιρετικά κρίσιμο θα είναι το επόμενο τρίμηνο για τη διάσωση των ναυπηγείων της Ελευσίνας. Θετική εξέλιξη συνιστά το γεγονός ότι ο Αμερικανικός Κυβερνητικός Οργανισμός (DFC) δήλωσε κι επισήμως το «παρών» στην εξαγορά τους. Αυτό που προέχει, ωστόσο, είναι να δώσουν τα χέρια ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, και ο ιδιοκτήτης των ναυπηγείων, Νίκος Ταβουλάρης.
Καταρχάς, όσον αφορά στις πρωτοβουλίες για τα ναυπηγεία, αποφασίστηκε ακόμη μία τρίμηνη παράταση (έως τα τέλη Σεπτεμβρίου) στη σύμβαση που σχετίζεται με την κατασκευή δύο πυραυλάκατων (η μία είναι έτοιμη και εκκρεμεί η έτερη) για το Πολεμικό Ναυτικό. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχολιάζουν πως με την επέκταση της σύμβασης διασφαλίζεται η καταβολή των μισθών στους 600 εργαζομένους των ναυπηγείων (παράλληλα, βέβαια, τους οφείλονται δεδουλευμένα προηγούμενων ετών). Οι ίδιες πηγές, προσθέτουν, πως μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει κλείσει και το deal μεταξύ των κ.κ. Ξενοκώστα-Ταβουλάρη και μάλιστα, να έχει προχωρήσει στη βάση του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα το σχέδιο εξυγίανσης. Σε αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διαγραφή μέρους των οφειλών προς τις τράπεζες και λοιπούς πιστωτές, η εξόφληση των υπολοίπων χρεών σε δόσεις, ένα πολυετές πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο κ.ό.κ. Σημειώνεται πως τα συνολικά χρέη των ναυπηγείων Ελευσίνας προς τράπεζες, ΔΕΚΟ, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και το Πολεμικό Ναυτικό υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, η πρόσφατη επιστολή από τον DFC, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προκαλεί ικανοποίηση στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτής, εκδηλώνεται και επισήμως, το αμερικανικό ενδιαφέρον για την εξαγορά των ναυπηγείων της Ελευσίνας, μέσω της εταιρείας ONEX Shipyards.
Ο κ. Γεωργιάδης, αναρτώντας στο twitter την επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του DFC, Adam Boehler, έκανε λόγο για δικαίωση του ίδιου και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, προσθέτοντας πως η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στην ενεργό συμβολή του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, καθώς και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Παπαθανάσης εκφράζει την αισιοδοξία του για την εξυγίανση των ναυπηγείων της Ελευσίνας. Υπογραμμίζοντας τη δύναμη του DFC, υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο έγγραφο επισφραγίζει, επί της ουσίας πως «οι αμερικανοί έχουν πάρει την απόφασή τους».
Το γεγονός σύμφωνα με τον ίδιο ότι στον DFC συμμετέχουν τόσο ρεπουμπλικάνοι όσο και δημοκρατικοί ισχυροποιεί το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία. Μάλιστα στο πλαίσιο της επιστολής δίνεται και μία άλλη διάσταση, ενεργειακής φύσεως, καθότι οι αμερικανοί θεωρούν την Ελευσίνα κατάλληλο σημείο για τη συντήρηση και την υποστήριξη του στόλου των πλοίων που θα μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ και τη Δυτική Αφρική στην Ελλάδα και στα Δυτικά Βαλκάνια.
Πεποίθηση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι πως μετά το Νεώριο Σύρου, μόλις ξεκινήσουν να λειτουργούν και τα ναυπηγεία της Ελευσίνας θα αλλάξει τελείως ο χάρτης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.