Σε τροχιά ύφεσης βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με την IHS Markit, καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα σχετικά με το Brexit, φαίνεται πως ήδη άρχισε να επηρεάζει περισσότερο από ότι αναμενόταν τον κατασκευαστικό κλάδο, έναν από τους ισχυρότερους της βρετανικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, o κατασκευαστικός τομέας υπέστη «απώλεια στήριξης» κατά τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η IHS Markit, ενώ παρόμοια είναι κι εικόνα σχεδόν στο σύνολο των κλάδων της βρετανικής οικονομίας, γεγονός που οδηγεί τους αναλυτές στην πρόβλεψη πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% κατά το τρίτο τετράμηνο του έτους.
Ήδη, η παραγωγή έχει σημειώσει κάμψη της τάξης του 0,2% σε σχέση με τον Ιούνιο, γεγονός που προοικονομεί την ύφεση της βρετανικής οικονομίας, πριν μάλιστα συντελεστεί ακόμα το Brexit.
Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, σημείωσε πως η κατακρήμνιση της επαγγελματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών τον τελευταίο μήνα οφείλεται στην ολοένα και εντεινόμενη ανησυχία σχετικά με το Brexit, έχοντας συμπαρασύρει επιχειρήσεις και καταναλωτές που ξοδεύουν πλέον ολοένα και λιγότερο, γεγονός που μπορεί να σημαίνει πως η βρετανική οικονομία βαίνει σιγά σιγά προς την ύφεση.
Μάλιστα, το ήδη δυσοίωνο μέλλον, επιδεινώνει η πρόθεση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για ένα «άτακτο» Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγώντας την στερλίνα σε χαμηλά σχεδόν τριετίας στην ισοτιμία της με το δολάριο, καθώς έπεσε κάτω από 1,20.
Ο συντελεστής της Markit για τον τομέα των υπηρεσιών έπεσε τον προηγούμενο μήνα στις 50,6 μονάδες, χαμηλότερα από τις 51 μονάδες που εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι, ενώ ταυτόχρονα η αισιοδοξία της αγοράς βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της από το 2016 και την εποχή του δημοψηφίσματος.
Από την πλευρά του ο Lawrence Boοne, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟECD, μιλώντας στο δίκτυο Bloomberg, ανέφερε πως η κατάσταση στην βρετανική οικονομία παραμένει «έκρυθμη» λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το Brexit, ενώ συμπλήρωσε πως οι επενδύσεις σημείωσαν μηδενική ανάπτυξη, σχεδόν σα μια ευθεία γραμμή, αντικατοπτρίζοντας και τη συνολική αβεβαιότητα σε παγκόσμια κλίμακα.
O Boone ανέφερε επιπλέον, πως ένα Brexit δεν θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπάρχουν τα διαθέσιμα κεφάλαια για την στήριξη των πιο αδύναμων κρατών και οικονομικών τομέων, όπως η γεωργία και η αγορά ηλεκτρονικών ειδών.