ΣΕΤΕ: Νέα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό μετά την απόφαση για Brexit

ΣΕΤΕ: Νέα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό μετά την απόφαση για Brexit

Νέες συνθήκες και δεδομένα και για τον τομέα του ελληνικού τουρισμού, τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, δημιουργεί η πρόσφατη απόφαση του βρετανικού λαού υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, καταλυτικό ρόλο, σε κάθε περίπτωση, θα διαδραματίσει η ισοτιμία λίρας-ευρώ αλλά και η τυχόν αρνητική εξέλιξη στο ΑΕΠ της Μεγ. Βρετανίας. Ενδεχόμενα μεγάλη διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος ή και πτώση του ΑΕΠ, θα επιδράσει αρνητικά, τόσο στις αφίξεις, όσο και στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη σε ευρώ, άρα, πολλαπλασιαστικά και στα συνολικά έσοδα του ελληνικού τουρισμού από τη βρετανική αγορά, η οποία, καθίσταται ανταγωνιστικότερη για ταξίδια Ευρωπαίων προς αυτήν.

Με δεδομένο ότι λόγω του κλίματος που διαμορφώνεται στη Μεγ. Βρετανία και της νέας ισοτιμίας αναμένονται άμεσες μεταβολές στην ταξιδιωτική και καταναλωτική συμπεριφορά των Βρετανών τουριστών, ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά οι αφίξεις και τα έσοδα, πρωτίστως στο προϊόν Ήλιος και Θάλασσα, αφού σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΤΕ, σημαντικό μερίδιο των κρατήσεων γίνονται τελευταία στιγμή (έως και έναν μήνα προ της αναχώρησης), δηλαδή εντός Ιουνίου και Ιουλίου-Αυγούστου. Ωστόσο, εάν αυτό συμβεί, τότε ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά και οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής και για άλλες μορφές ταξιδιών αναψυχής, όπως ο τουρισμός πόλεων και ο πολιτιστικός τουρισμός, αλλά και η αγορά συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων.

Παράλληλα, όσο θα εξελίσσεται η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ και θα προχωρούν οι αναμενόμενες διαπραγματεύσεις για τη σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, θα προκύπτουν νέα δεδομένα για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας της βρετανικής τουριστικής αγοράς, μίας εκ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων για την παγκόσμια αγορά τουρισμού και ταξιδιών. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο ενδεχόμενο αλλαγής των ισχυόντων δεδομένων (δρομολογήσεις, ναύλα) στις αερομεταφορές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βασικό πακέτο (κατάλυμα–μεταφορά) που έχει κυρίαρχο ρόλο στη διαδικασία επιλογής προορισμού από τον επισκέπτη.

Μέσω του SETE Intelligence, συλλέγονται, αξιολογούνται και αναλύονται όλα τα εισερχόμενα στοιχεία, προκειμένου να υπάρξει σύντομα μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα γι'' αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, για τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας και για τους κινδύνους και τα προβλήματα που μπορεί να ενέχει για τον ελληνικό τουρισμό.

Η ρευστότητα της φετινής τουριστικής περιόδου εντείνεται με αλλεπάλληλες προκλήσεις. Είναι αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να επιδείξουν ψυχραιμία και επαγγελματισμό, προωθώντας, με όσα μέσα διαθέτουν, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στη σημαντική αγορά της Μεγ. Βρετανίας και τους περίπου 2,5 εκατ. Βρετανούς που επιλέγουν τους ελληνικούς προορισμούς για τις διακοπές τους. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Βρετανοί πολίτες θα συνεχίσουν να επιλέγουν τη χώρα μας, αναγνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και εμπειριών που προσφέρουν η Ελλάδα και οι επαγγελματίες του τουρισμού», σημειώνεο ο ΣΕΤΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ