Μπορεί στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να έχουν… βγει τα μαχαίρια με φόντο τον ορίζοντα απόσυρσης των μέτρων στήριξης, την αύξηση των επιτοκίων και τη λήξη του QE Πανδημίας (PEPP), ωστόσο σε ένα πράγμα που αφορά την Ελλάδα, Βορράς και Νότος, πυρήνας και περιφέρεια, φαίνεται ότι συμφωνούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει στο συρτάρι του γραφείου της στη Γκροσμαρτχάλε της Φρανκφούρτης, ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα δοθεί εκ νέου waiver στην Ελλάδα, όταν λήξει το PEPP και μέχρι να αποκτήσει η χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα.
Στην ΕΚΤ πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί κατά την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0», αν και πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά τα όσα συμβαίνουν στη Φρανκφούρτη, αναφέρουν ότι η βασική εκτίμηση είναι ότι το ελληνικό αξιόχρεο θα «πιάσει» την επενδυτική βαθμίδα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (λόγοι πανδημίας) μέσα στο 2022.
Αυτό σημαίνει ότι το «κενό» μεταξύ της λήξης του PEPP και της αναβάθμισης δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας.
Σήμερα, η Γερμανία ασκεί πιέσεις για οριστική απόσυρση των μέτρων στήριξης, με επιχείρημα την άνοδο του πληθωρισμού, τη στρατηγική για τον οποίο συνεχίζει να εξετάσει η ΕΚΤ.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει έως τον Σεπτέμβριο, όταν και θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της στρατηγικής αναθεώρησης που διεξάγει η ΕΚΤ.
Το Liberal.gr έχει από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020 αναδείξει το θέμα επικαλούμενο πηγές που διαβεβαίωναν ότι υπήρχαν από τότε σκέψεις να περιλαμβάνεται στο εξής η Ελλάδα στις πράξεις της ΕΚΤ σαν να έχει επενδυτική βαθμίδα.
Μετά τη στρατηγική αναθεώρηση, η Λαγκάρντ πιστεύει ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την υλοποίηση των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης, από τη στιγμή, βέβαια, που οι χώρες τα υλοποιούν.
Έτσι δεν αποκλείεται να δούμε την εφαρμογή συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν οι χώρες-μέλη για να συνεχίζεται η παροχή στήριξης. Θα είναι κάτι σαν ένα «αναπτυξιακό», αυτή τη φορά, μνημόνιο που δεν θα έχει κυρώσεις αλλά κίνητρα, και οι χώρες που θα μένουν πίσω θα στερούνται σημαντικών προνομίων.
Την περασμένη Πέμπτη ήρθε η Barclays να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του Liberal.gr, εκτιμώντας ότι η ΕΚΤ θα δώσει νέο waiver στην Ελλάδα το 2022 αλλά και άλλα «προνόμια» που θα συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης, σε ένα πλαίσιο που θα αφορά όλες τις χώρες-μέλη.
Την ίδια ακριβώς στιγμή, σε Νέα Υόρκη και Τορόντο, που βρίσκονται τα κεντρικά των S&P, Moody’s, Fitch και DBRS, αντίστοιχα, οι αναλυτές των οίκων αξιολόγησης τρέχουν μοντέλα για το πότε θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες έτσι ώστε να μην έχει ανάγκη την κατ’ εξαίρεση αποδοχή (waiver) από την ΕΚΤ.
Με την πανδημία να αποτελεί στην παρούσα φάση τον βασικό καταλύτη, οι οίκοι δεν θα βιαστούν. Όμως στην περίπτωση που η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο έως το τέλος του 2021, που είναι και το βασικό σενάριο, το 2022 θα είναι έτος νέων αναβαθμίσεων.
Η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι προγραμματισμένη από την Fitch για τις 16 Ιουλίου. Εξαιτίας των ρευστών συνθηκών και των προϋποθέσεων που έχει θέσει ο οίκος για αναβάθμιση, το πιθανότερο είναι να μη δούμε κάποια έκπληξη, όπως συνέβη τον περασμένο Απρίλιο με την S&P.
Πάντως, πηγές από οίκο αξιολόγησης αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει διπλή αναβάθμιση στο πρώτο εξάμηνο του 2022, αν έχει ξεπεραστεί η πανδημία, το Σχέδιο Ανάκαμψης έχει μπει για τα καλά σε φάση εφαρμογής και οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά το ποσοστό των κόκκινων δανείων.
Τόσο στην ΕΚΤ, όσο και στους οίκους αξιολόγησης, επικρατεί η αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την περασμένη δεκαετία, έχει βάλει σε τάξη τα οικονομικά της, εφαρμόζει ένα δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα συμπαγές και απόλυτα αναπτυξιακό Σχέδιο.
Το Ελλάδα 2.0, μέσω του οποίου θα κινητοποιηθούν σίγουρα πάνω από 32 δισ. ευρώ και ενδεχομένως ακόμη 100 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 6ετίας, επενδύσεις που ξεπερνούν το 50% του ΑΕΠ, έχει τη δυναμική να αποτελέσει τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή έκρηξη της σύγχρονης ιστορίας.