Το σχέδιο Μητσοτάκη για την φορολογία: Τι προβλέπει για δόσεις, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ

Το σχέδιο Μητσοτάκη για την φορολογία: Τι προβλέπει για δόσεις, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ

Έτοιμο είναι το σχέδιο με τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος νοικοκυρών και επιχειρήσεων, αλλά και τον ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να ωθήσουν την οικονομία.

Ειδικότερα, το φορολογικό νομοσχέδιο που θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις για μείωση φόρων της ΝΔ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ως τις 10 Αυγούστου. Μεταξύ άλλων, στις ανατροπές που προβλέπει το νομοσχέδιο και όπως ορίζονται ως Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 28% στο 20% σε ορίζοντα διετίας και η μείωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5% από το 2020.

Αναλυτικά:

1. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας

2. Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων

3. Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

3. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

4. Μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.

5. Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

6. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

7. Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι € 3.000 στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

8. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.

9. Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).

10. Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.

11. Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G).

Το σχέδιο νόμου το οποίο θα παρουσιασθεί στους θεσμούς την ερχόμενη εβδομάδα κοστίζει περί τα 6 δισ. ευρώ, η χρηματοδότηση του οποίου θα προέλθει από την περιστολή των δαπανών αλλά και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, το κόστος θα επιμεριστεί στα έτη 2020, 2021, και 2022 κάτι που διευκολύνει τη χρηματοδότηση των ελαφρύνσεων.