Του Γιώργου Φιντικάκη
Το πολύ τρεις κλήσεις την ημέρα, συνυπολογίζοντας μαζί και τις… αναπάντητες, αντί για δεκάδες όπως συμβαίνει σήμερα, θα επιτρέπεται να κάνει στο εξής μια εισπρακτική εταιρεία προς τον οφειλέτη.
Το σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, και αποκαλύπτει το liberal.gr, βάζει ανώτατο ημερήσιο επιτρεπόμενο πλαφόν τηλεφωνημάτων από τις εισπρακτικές, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα και όσες δεν απαντά ο οφειλέτης, τις αναπάντητες, όριο που όταν μια εταιρεία το ξεπερνά, θα της επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.
Σε ένα σημερινό τοπίο που θυμίζει ζούγκλα, καθώς οφειλέτες δέχονται επίμονες κλήσεις από εισπρακτικές ακόμη και όταν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, το νέο πλαίσιο φιλοδοξεί να βάλει τάξη, πολλώ δε μάλλον όταν η νομοθεσία δεν ορίζει κανένα πλαφόν στα τηλεφωνήματα που μπορεί να δεχτούν.
Προβλέπει μάλιστα ότι υπάρχει όχληση, μόνο όταν ο οφειλέτης απαντήσει στην κλήση. Σαν αποτέλεσμα, οι πολλές δεκάδες εταιρείες του χώρου, μαζί με τις δικηγορικές που λειτουργούν ως εισπρακτικές, έχουν το ελεύθερο, να πραγματοποιούν… όσα τηλεφωνήματα θέλουν την ημέρα, καθώς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Εντύπωση προκαλεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που διατυμπάνιζε σε κάθε ευκαιρία ότι νοιάζεται για τους αδύναμους, παρ'' ότι είχε ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο με 12 άρθρα, εντούτοις, άγνωστο γιατί, ουδέποτε το έφερε προς ψήφιση στη Βουλή.
Την «φραγή» στις αθέμιτες πρακτικές δικηγορικών γραφείων που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες, προανήγγειλε χθες από τη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας πως αρμόδιο είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης, με το οποίο ήδη έχει έρθει σε επαφή. Το τελικό επομένως σχέδιο που αναμένεται κάπου τον Οκτώβριο, θα παντρεύει διατάξεις των δύο υπουργείων, με έμφαση στους κανόνες που οφείλουν να τηρούν τα δικηγορικά γραφεία, τα οποία αναλαμβάνουν και ρόλο εισπρακτικών εταιρειών.
Το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση είναι τεράστιο, καθώς:
- Το 50% των καταγγελιών που δέχεται η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αφορά δικηγορικές εταιρείες που λειτουργούν ως εισπρακτικές.
- Την διετία 2017-2018, δέχτηκε 300 καταγγελίες κατά δικηγορικών εταιρειών για παρόμοιες πρακτικές.
- Μέσα στο 2019 έχουν γίνει άλλες 60 καταγγελίες για δικηγορικές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, το σχέδιο του υπ. Ανάπτυξης μόνο για τις εισπρακτικές εταιρείες που ανήκουν στην δική του αρμοδιότητα, θα προβλέπει ότι:
- Αυστηροποιείται η έννοια της όχλησης στον καταναλωτή. Κάθε κλήση που θα δέχεται, είτε την απαντήσει, είτε όχι, θα θεωρείται πλέον όχληση.
- Ως όχληση ορίζεται το όριο των 3 κλήσεων την ημέρα, αναπάντητων ή μη. Σήμερα ο νομοθέτης λέει ότι υπάρχει όχληση, μόνο όταν απαντήσει ο καταναλωτής.
- Αυστηροποιούνται τα διοικητικά πρόστιμα όταν η εταιρεία υπερβαίνει το παραπάνω όριο.
- Απαγορεύεται να ενοχλούνται όσοι είναι ανάπηροι άνω του 67%.
- Απαγορεύεται η όχληση κατά τις μεσημβρινές ώρες μεταξύ 2 μμ - 5 μμ. Το ισχύων πλαίσιο προβλέπει ότι η εταιρεία μπορεί να ενημερώνει τον οφειλέτη, μετά την πάροδο δέκα ημερών από την ημέρα που η οφειλή του κατέστη ληξιπρόθεσμη, κατά τις εργάσιμες ημέρες, από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ.
Το ισχύων καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών, όπως είναι η επίσημη ονομασία για τις εισπρακτικές εταιρείες, είναι πολύ παλιό. Πρόκειται για το νόμο 3758/2009, ο οποίος υπέστη κάποιες τροποποιήσεις το 2012, αλλά παρ'' όλα αυτά χρήζει εκτεταμένων αλλαγών.
Τυχαίο δεν είναι ότι από τα πρόστιμα συνολικού ύψους 404.600 ευρώ που επέβαλε το 2018, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, τα 277.500 αφορούσαν σε εισπρακτικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για παραβάσεις του νόμου περί ενημέρωσης οφειλετών. Στις παραβάσεις ξεχωρίζουν η συχνότητα όχλησης, η μη ταυτοποίησή τους, η όχλησή τους στην εργασία καθώς και η όχληση οφειλετών, παρ' ότι τα χρέη τους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διακανονισμό.