Το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ταμείο Εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκονται στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδριάζουν σήμερα για να λάβουν αποφάσεις για τον χρόνο υλοποίησης των μέτρων αλλά και για τα ποσοστά των επιδοτήσεων.
Πριν από το Eurogroup της Παρασκευής, οι Υπουργοί Οικονομικών θα έχουν σύντομη συνεδρίαση ως Board of Governors του ESM, για να εγκρίνουν την απόφαση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας σχετικά με τα κονδύλια ύψους 540 δισ. ευρώ που θα διαθέσει ο Μηχανισμός Σταθερότητας.
Από τα τρία ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αυτό που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά είναι το πρόγραμμα SURE και πάνω σε αυτό πρόκειται να πιέσει η ελληνική κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταικούρα ο οποίος αναμένεται να ζητήσει την άμεση υλοποίηση των πρόσφατων ευρωπαϊκών αποφάσεων για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων μέσω του SURE δεδομένου ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει από την Ιουνίου, το μέτρο της κρατικής επιδότησης των μισθών με πόρους σε πρώτη φάση από το προυπολογισμό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν στους όρους, τη μορφή χρηματοδότησης, τα κριτήρια διανομής καθώς και το ύψος των χρημάτων που θα λάβει η κάθε χώρα από αυτό το πρόγραμμα. Σ χώρα μας αντιστοιχεί κονδύλι 1,4 δισ. ευρώ αλλά το οικονομικό επιτελείο ελπίζει το ποσό να αυξηθεί στα επίπεδα των 2-2,5 δισ. ευρώ καθώς όλες οι μελέτες δείχνουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο αρκετές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία να μην αξιοποιήσουν το πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι το SURE είναι ένα πρόγραμμα παροχής δανείων της Κομισιόν στις χώρες-μέλη συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ με εγγυήσεις των κρατών ύψους 25 δισ. ευρώ. Έμφαση θα δοθεί σε κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό όπως ο τουρισμός, η εστίαση αλλά και κλάδοι της βιομηχανίας. Το πρόγραμμα της ΕΤΕπ προβλέπει την παροχή δανείων κυρίως προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω της δημιουργίας ενός Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων από την ΕΤΕπ , συνολικής αξίας 200 δισ. ευρώ. Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτιμάται ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 3 με 3,5 δισ. ευρώ.
Σήμερα τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του τετραμήνου
Στη δημοσιότητα δίνονται τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του έτους, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται αποκλειστικά στην πορεία του Απριλίου, καθώς ήταν ο πρώτος μήνας όπου σχεδόν το σύνολο της οικονομίας είχε μπει σε καραντίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φορολογικά έσοδα κατέγραψαν τον Απρίλιο μείωση της τάξης του 20-25%, με τις απώλειες τελικά να περιορίζονται κάτω του 1 δισ. ευρώ. Και αυτό, καθώς την τελευταία ημέρα του Απριλίου καταβλήθηκαν φόροι ύψους 750 εκατ. ευρώ από 250 εκατ. ευρώ που είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο. Σημειώνεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 35% περίπου.
Πάντως, η μείωση των εσόδων που καταγράφεται είναι σημαντική και εάν σε αυτή προστεθούν και τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη του πρώτου διμήνου, τα οποία ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ, τα δεδομένα για τον προϋπολογισμό είναι άκρως ανησυχητικά.