Στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) παραδίδουν σήμερα η Deloitte και η Βarclays τις εισηγήσεις τους επί της προτάσεως πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής που έχει υποβάλλει η CVC. Η αξιολόγηση των δύο συμβούλων θα αφορά το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος, το οποίο σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά αυτό κινείται εντός του ζητούμενου εύρους.
Την ερχόμενη Τρίτη 23 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ – που είναι βασικός μέτοχος της τράπεζας με 40,3%- προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως για την πώληση της εταιρείας».
Όσον αφορά στο τίμημα σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά την αναπροσαρμογή του προσφερόμενου πακέτου μετοχών της Ασφαλιστικής στο 90% από 80% που προβλεπόταν αρχικώς, θα κυμαίνεται στα 480 εκατ.ευρω. Η συμφωνία περιλαμβάνει εκτός από την πώληση του 90% της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής και την αποκλειστική 15ετή από κοινού επιχειρηματική δράση με την Εθνική Τράπεζα στον τομέα των τραπεζοασφαλειών.
Η λογιστική αξία με την οποία η Εθνική Τράπεζα έχει εγγράψει τη θυγατρικής της εταιρεία στα βιβλία της, είναι υψηλότερη και ανέρχεται σε περίπου (για το 100% της εταιρείας) 700 εκατ. ευρώ, μετά και την απομείωση της κατά 500 εκατ. ευρώ στην οποία είχε προχωρήσει η Τράπεζα το 2019.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα είχε αναλάβει την υποχρέωση να προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής της εταιρείας πριν από περίπου εφτά χρόνια, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβε το 2015 στην DG Comp κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης της. Ακολούθησαν τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες πώλησης της, οι οποίες επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό και το τίμημα που διαμορφώθηκε στην παρούσα συγκυρία.
Στο μεταξύ το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής τείνει να λάβει πολιτικές διαστάσεις μετά και την κατάθεση ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο Σύλλογος των εργαζομένων έχει εκφράσει την αντίθεση του στην ακολουθούμενη διαδικασία προκρίνοντας τη λύση της εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο και πώληση στη συνέχεια πακέτου μετοχών της.
Οι συνδικαλιστές της εταιρείας έχουν χαρακτηρίσει ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής αναφέροντας ότι το 2018 «η Gongbao είχε προσφέρει 675 εκατ. ευρώ για το 75 % του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής», ενώ προσέθεταν πως «με αυτά τα δεδομένα για το 80% θα έπρεπε να δοθούν 20 εκατ ευρώ και για το 100% 900 εκατ ευρώ. Και αυτά πριν τις κερδοφόρες χρήσεις του 2018, 2019 και 2020, που εκτιμάται ότι τα συσσωρευμένα κέρδη θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 200 εκατ ευρώ».
Ο Σύλλογος αναφέρει ακόμη πως το CVC τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει στην υγεία, αποκτώντας συμμετοχές σε πολλά μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τώρα με την απόκτηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας – η οποία έχει το 25% των ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας της αγοράς - δημιουργεί ερωτηματικά για θέματα ανταγωνισμού και εναρμονισμένων τιμολογιακών πρακτικών.
Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ στις 24 Μαρτίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Π. Μυλωνάς έχει ξεκαθαρίσει ότι η πώληση της θυγατρικής εταιρείας είναι «ύψιστης σημασία για τον Όμιλο», υποστηρίζοντας ότι «με την συγκεκριμένη συναλλαγή η διοίκηση επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω την ισχυρή θέση της Τράπεζας στη χαμηλής διείσδυσης ασφαλιστική αγορά μέσω του δικτύου των καταστημάτων της Εθνικής.»