"Σκληρά μέτρα" προαναγγέλλει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ

"Σκληρά μέτρα" προαναγγέλλει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ

Η Γαλλία πρέπει να λάβει μερικές τολμηρές και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις ώστε να μειωθεί η ανεργία στη Γαλλία, δήλωσε χθες στο CNBC ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Emmanuel Macron.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, διότι έχουμε ένα 10% ποσοστό ανεργίας το οποίο είναι πάρα πολύ υψηλό», τόνισε ο κ. Macron.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μεγαλύτερη ευελιξία στις αγορές εργασίας, επειδή η ακαμψία σκοτώνει τις ευκαιρίες να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών.

Ο κ. Macron ανέφερε ότι θα ληφθούν μια σειρά μέτρων τις επόμενες εβδομάδες για να αυξηθεί η ευελιξία ώστε οι εταιρείες να μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν, να ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Η άποψή μου είναι ότι αυτά τα μέτρα είναι απολύτως κρίσιμα και ως κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθούμε», είπε.

Η γαλλική οικονομία έχει θεωρηθεί ουραγός στο ευρύτερο πεδίο της ανάκαμψης της ευρωζώνης.

Η ανεργία θεωρείται ως μείζον ζήτημα στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας και πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande, θα στοιχηματίσει τη φήμη του ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2017 προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Macron η κυβέρνηση δεν είχε «άλλη επιλογή» παρά να πάρει πιο σκληρά μετρά.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη δείχνουν ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γαλλίας (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,3% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης φαίνεται θετικός στο ευρύτερο πλαίσιο της ανάκαμψης της ευρωζώνης, πολλοί ελπίζουν να δουν περισσότερη πρόοδο, ιδιαίτερα στον τομέα της ανεργίας.

Ο κ. Macron, δήλωσε πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί» για την τόνωση της ανάπτυξης, και το ίδιο απαιτείται από τις κυβερνήσεις υιοθετώντας αυστηρότερες μεταρρυθμίσεις. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα, να αυξήσει τις επενδύσεις ώστε να τονωθεί η ζήτηση στην Ευρώπη.

Τέλος, ο κ. Macron αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση την οποία χαρακτήρισε και οικονομική. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η προσφυγική κρίση καθιστά  τις μεταρρυθμίσεις ακόμα πιο αναγκαίες.  

«Δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας, είναι και οικονομικό ζήτημα. Πρόκειται για την ικανότητά μας να ενσωματώσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους προσφέρουμε θέσεις εργασίας, και για μένα, αυτό είναι μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις και είμαι πεπεισμένος πως αν αρθούν τα εμπόδια, θα υπάρξει βελτίωση και στην ποιότητα των ευκαιριών» τόνισε.