Του Γιώργου Φιντικάκη
Στην πιο κρίσιμη καμπή εισέρχεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, με κάθε πιθανό σενάριο να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, από την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ρεύματος έως την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Σε αυτό το σκληρό παζάρι για την τύχη της ΔΕΗ, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τις παραχωρήσεις, όπως για παράδειγμα οι ποσότητες των ΝΟΜΕ να είναι 17% το χρόνο, δίχως ωστόσο απ' ότι φαίνεται αυτό να αρκεί. Το επιβεβαιώνει και η χθεσινή συνάντηση Σταθάκη-δανειστών που έληξε δίχως να βγει λευκός καπνός, με πηγές του υπουργείου Ενέργειας να κάνουν αργότερα λόγο για περιθώρια συμβιβασμού χωρίς να διευκρινίζουν τι ακριβώς εννοούν.
Το ερώτημα είναι τι ακριβώς θα δώσει στους δανειστές η κυβέρνηση, αφού οι διαφορές που χωρίζουν τις θέσεις με τις οποίες οι δύο πλευρές προσήλθαν στην πρώτη συνάντηση είναι μεγάλες. Η μεν τρόικα ζητά τον σωρευτικό υπολογισμό των προς δημοπράτηση ποσοτήτων ΝΟΜΕ χρόνο με το χρόνο, (20% το 2017, 33% το 2018 κ.ο.κ.) με την προσθήκη μάλιστα ότι θα είναι η ίδια που θα αξιολογήσει τον Ιούνιο αν αυτές θα έχουν φέρει αποτέλεσμα. Επιπλέον απαιτεί λεπτομερή περιγραφή των μέτρων δομικού χαρακτήρα που πρέπει να ληφθούν εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ. Τα μέτρα αυτά είναι η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και μάλιστα μέχρι τον Ιούλιο του 2018.
Η δε πλευρά του υπουργείου Ενέργειας προσήλθε στην συνάντηση αφενός αποδεχόμενη μια μικρή αύξηση των κατ΄έτος δημοπρατούμενων ποσοτήτων NOME οι οποίες δεν μπορεί να ξεπερνούν το 17% το χρόνο, ποσοστό που θα αναπροσαρμόζεται αυτόματα από την ΡΑΕ ανάλογα με την πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ. Επιμένει ότι η συζήτηση για να διερευνηθεί το κατά πόσον υπάρχει ανάγκη δομικών μέτρων θα πρέπει να γίνει τον Δεκέμβριο του 2017, και όχι τώρα, και εάν κριθεί τότε ότι απαιτούνται δομικά μέτρα, να νομοθετηθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και να εφαρμοστούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Τέλος ζητά να υπάρξει διεύρυνση στα πιθανά εναλλακτικά δομικά μέτρα και να περιληφθούν και μέτρα όπως η δημιουργία και πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ στον τομέα της προμήθειας ρεύματος.
Το ερώτημα είναι αν η τρόικα θα δεχθεί το ελληνικό πακέτο ή όχι. Η' για το θέσουμε διαφορετικά, το ερώτημα είναι αν οι απαιτήσεις των δανειστών αποδειχθούν εκ μέρους τους απλώς διαπραγματευτική τακτική ή αν μέσα στις επόμενες ημέρες αποχρωματιστούν θεαματικά οι ελληνικές κόκκινες γραμμές.
Το πόρισμα της DG Comp
Όπως και να έχει πάντως, ακόμη κι αν η αξιολόγηση κλείσει δίχως θεαματικές αποφάσεις, θεωρείται πλέον πολύ πιθανό μέσα στο 2017 οι θεαματικές αυτές αποφάσεις για την ΔΕΗ να ληφθούν. Και κάποιοι εκτιμούν ότι η ώρα των αποφάσεων θα είναι τον προσεχή Ιούνιο, επειδή τότε πρόκειται να αξιολογηθεί η πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, σύμφωνα με το υπό διαπραγμάτευση κείμενο με τους θεσμούς.
Ταυτόχρονα όμως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει, ότι το review του Ιουνίου δεν θα συμπέσει χρονικά με την ολοκλήρωση της έρευνας της DG Comp για την ΔΕΗ σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης αθέμιτων πρακτικών.
Άνθρωποι με γνώση της διαδικασίας, εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της έρευνας θα διαρκέσει 4 με 6 μήνες. Τούτο σημαίνει ότι κάπου γύρω στον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να είναι σε θέση να προβεί σε ανακοινώσεις ως προς τα ευρήματα των ελέγχων, καθώς και για τα επόμενά της βήματα, εφόσον φυσικά η ΔΕΗ βρεθεί ένοχη. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα συμπεράσματα της DG Comp θα συμπέσουν χρονικά με την πιο κρίσιμη περίοδο για την ΔΕΗ δηλαδή το review του προσεχή Ιουνίου, οπότε και οι θεσμοί πρόκειται να αξιολογήσουν την πρόοδο ως προς την υποχώρηση του μεριδίου της, με εργαλείο τις δημοπρασίες.
Τα σενάρια πάντως τις τελευταίες ημέρες δίνουν και παίρνουν. Σύμφωνα με ένα εξ αυτών, η όποια συμβιβαστική λύση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα περιλαμβάνει την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, διαφορετικά η ΔΕΗ θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Λέγεται μάλιστα ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για την απόκτηση δύο τουλάχιστον υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ.
Φωτογραφία: SOOC