Σκληρό πολυνομοσχέδιο με περικοπές για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση

Σκληρό πολυνομοσχέδιο με περικοπές για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με μειώσεις των προνοιακών επιδομάτων κυρίως για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά, πώληση των λιγνιτικών μονάδων και αλλαγές στο νόμο για τις απεργίες κλείνει η κυβέρνηση το 2018.

Η τρίτη αξιολόγηση μπορεί να παρουσιάζεται ως «παιχνιδάκι» από την κυβέρνηση ωστόσο θα φέρει νέες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους εξαιτίας της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και μειωμένα επιδόματα στις ευπαθείς ομάδες. Από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα «τρέχει» προκειμένου να καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα ολοκληρώνονται τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Ήδη οι δανειστές της χώρας απέστειλαν στο οικονομικό επιτελείο το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις τους λίγο πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις.

Σήμερα το πρωί έχει κλειστεί το πρώτο ραντεβού με τους επικεφαλής των θεσμών όπου θα συζητηθούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που η κυβέρνηση φοβάται ακόμα να ακουμπήσει.

Πάντως, η τρίτη αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει, ακόμα και εάν η κυβέρνηση ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα, εφόσον δεν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί. Δηλαδή θα πρέπει να διενεργηθούν απρόσκοπτα οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί όχι μόνο από τις τράπεζες αλλά και από το ελληνικό δημόσιο. Η αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων αποτελεί σε κάθε περίπτωση το πρώτο βήμα αλλά όχι το καθοριστικό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια των συμβολαιογράφων και να αποτρέψει απειλές από τα κινήματα που η ίδια έθρεψε και δημιουργούν σήμερα σημαντικά προβλήματα στην κοινωνία.

Στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να κοινοποιηθεί στους θεσμούς για έλεγχο, θα περιλαμβάνονται:

- Η ψήφιση του 50% +1 των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων για να προκηρυχθεί απεργία.

- Η αξιολόγηση των φοροαπαλλαγών και η κατάργηση όσων σε συνεργασία με την τεχνική βοήθεια κρίθηκαν ανεπαρκείς ή άνισες.

- Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε 32 νησιά. Το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ θα κοστίσει στους κατοίκους των νησιών 70 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σημαίνει αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 17% στο 24% και του χαμηλού από το 9% στο 13%. Στα νησιά που θα υποστούν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, συμπεριλαμβάνονται η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Κως, η Κάλυμνος κ.α.

- Η περικοπή των προνοιακών επιδομάτων. Από το νέο έτος μειώνονται δραστικά τα επιδόματα στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

- Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν με τον χειρότερο τρόπο καθώς ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών κ. Peter Altmaier, μετέθεσε για μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τις συζητήσεις για το χρέος σημειώνοντας ότι μετά το Eurogroup θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα και απέφυγε να απαντήσει ως προς το αν θα χρειαστεί να ψηφιστεί από τη γερμανική Βουλή ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης των κεφαλαίων του τρίτου μνημονίου.

Πάντως η επίτευξη έστω και της τεχνικής συμφωνίας αποτελεί πρόκληση, αν ληφθεί υπόψιν ότι λιγότερο από το 30% (περίπου 28%) των προαπαιτούμενων έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση όπως προαναφέρθηκε θα πρέπει να καταθέσει άμεσα το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή με στόχος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης 5,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

- Η ενέργεια στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης - θεσμών

- EWG: Στόχος το κλείσιμο της αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου