Στην επιβεβαίωση της βαθμίδας BB- με σταθερές προοπτικές για την Ελλάδα προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, εκτιμώντας παράλληλα ότι η ύφεση για το 2020 για τη χώρα θα κινηθεί γύρω στο 9%, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, πριν ανακάμψει το 2021.
Η S&P σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επαρκή δημοσιονομικά «μαξιλάρια» για την αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τα οποία υποστηρίζουν το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους, σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας ΒΒ (χαμηλό) και τη σταθερή προοπτική του επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS. «Η επιβεβαίωση της σταθερής προοπτικής αντανακλά την άποψη του DBRS Morningstar ότι η Ελλάδα εισήλθε στην πανδημία του κορονοϊού μετά από χρόνια ισχυρών δημοσιονομικών επιδόσεων και με τη συσσώρευση σημαντικών ταμειακών διαθεσίμων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος.
Όπως τονίζει, αυτό δίνει στη χώρα κάποιο δημοσιονομικό χώρο για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Ο οίκος αναφέρει ακόμη ότι οι ελληνικές Αρχές εφάρμοσαν έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα για να περιορίσουν τον αντίκτυπο του οικονομικού σοκ, «αποτρέποντας έως τώρα το κλείσιμο επιχειρήσεων και μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας».
Ωστόσο, σημειώνει, «η έξαρση της COVID-19 είχε βαριά επίπτωση στην ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε μείωση του ΑΕΠ κατά 15,2% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, μετά από μία ηπιότερη συρρίκνωση 0,5% στο πρώτο τρίμηνο».
Η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων υποστηρίζεται από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Η αυτοδύναμη κυβέρνηση έχει ισχυρή δέσμευση και δυναμική στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα διατήρησε μία συνετή δημοσιονομική στάση που οδήγησε στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων επί πέντε χρόνια, στην υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους και την πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.
Παρά το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών τίτλων λόγω της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διασφαλίζει την πρόσβασή της στις αγορές με ιστορικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, σημειώνει ο DBRS, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα λάβει επιχορηγήσεις από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχούν στο 8,9% του ΑΕΠ.