Στη διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒΒ- προχώρησαν οι οίκοι Standard and Poor's και DBRS, υποβαθμίζοντας ωστόσο το outlook σε «σταθερό» από «θετικό» λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ειδικότερα, η Standard and Poor's προβλέπει ύφεση 9% στην Ελλάδα για φέτος, ενώ «βλέπει» ανάκαμψη από το 2021.
Και οι δύο, πάντως, οίκοι χαρακτηρίζουν ως σημαντική επιτυχία της χώρας τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνηση.
Πιο αναλυτικά, η Standard and Poor's διατήρησε την αξιολόγηση ΒΒ- και «έκοψε» το outlook σε «σταθερό» από «θετικό» λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της αβεβαιότητας για τη διάρκεια της πανδημίας και την οικονομική κρίση που θα επιφέρει, η S&P αναθεώρησε το outlook της Ελλάδας σε σταθερό από θετικό.
Μεταξύ άλλων, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια ενόψει των επιπλοκών στα οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη από την κρίση του κορονοϊού τα οποία υποστηρίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στα τρέχοντα επίπεδα. Σε αυτή τη βάση επιβεβαιώνει την πιστοληπτική αξιολόγηση στο BB-.
Πάντως η S&P προειδοποιεί ότι μπορεί να υποβαθμίσει και την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας εφόσον η πορεία της οικονομίας αποδειχθεί τελικά σημαντικά πιο αδύναμη από τις εκτιμήσεις της, περιορίζοντας τα δημοσιονομικα περιθώρια με αποτέλεσμα σημαντική απόκλιση από τις τρέχουσες προβλέψεις.
Κάνει πάντως λόγο και για ένα θετικό σενάριο. Και εξηγεί ότι θα εξέταζε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας «αν ο αντίκτυπος της πανδημίας αποδειχθεί βραχύς και αναστραφεί η επιβράδυνση των δημοσιονομικών επιδόσεων της χώρας».
Στην ίδια λογική, σημειώνει ότι θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση εφόσον διαπιστώσει στην πορεία μείωση των μην εξυπηρετούμενων δανείων.
Σε παρόμοια πλαίσια κινήθηκε και ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, ο οποίος επίσης υποβάθμισε σε «σταθερό» από «θετικό» το outlook της ελληνικής οικονομίας o καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας όμως την αξιολόγησή της στο BB (low).
Όπως σημειώνει η DBRS, η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε στο lockdown με το χρονοδιάγραμμα και την ταχύτητα της εξόδου από την κατάσταση αυτή να παραμένουν αβέβαια.
Υπογραμμίζει πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση με την αντίδρασή της απέτρεψε τη μεγάλη διασπορά του ιού, ενώ για τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν εκτιμά ότι θα μειώσουν τον αντίκτυπο της κρίσης στην οικονομία της χώρας, η οποίο όμως αναμένεται να συρρικνωθεί βίαια φέτος, δεδομένης και της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό και τις μεταφορές.
Σύμφωνα με την DBRS η ανάκαμψη το 2021 παραμένει αβέβαια.
Ταυτόχρονα, σχετικά με την ύφεση, ο καναδικός οίκος βλέπει ένα ποσοστό άνω του 5%, προσθέτοντας ότι ο εκτροχιασμός θα έλθει μέσω διαφόρων οδών. Η εξασθένηση της παγκόσμιας και της εγχώριας ζήτησης θα επηρεάσει σημαντικά τις εξαγωγές και τις εισαγωγές αγαθών, ενώ τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων δημιουργούν αυξημένους κινδύνους για τον τουριστικό τομέα της Ελλάδας, ο οποίος συμβάλλει άμεσα με άνω του 10% στο ΑΕΠ.
Κάνει λόγο επίσης για την υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό στην αγορά εργασίας, με περίπου το 16% του συνολικού εργατικού δυναμικού να απασχολείται στον τουριστικό κλάδο και ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τον κίνδυνο αύξησης της ανεργίας. Επισημαίνει πάντως ότι δεδομένης της υψηλής εποχικότητας του τουριστικού τομέα, με σχεδόν το 77% των τουριστικών αφίξεων να συγκεντρώνεται το τρίτο τρίμηνο του έτους, η ζημιά πιθανώς να περιοριστεί εφόσον οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλαρώσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.