Σε προειδοποίηση για σοβαρότατες συνέπειες στις χρηματοοικονομικές αγορές αν οι ΗΠΑ δεν λύσουν το πολιτικό αδιέξοδο με την οροφή του δημοσίου χρέους και καταλήξουν σε αθέτηση πληρωμών προέβη ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global, εκτιμώντας ωστόσο ότι το Κογκρέσο τελικά θα λύσει το ζήτημα έγκαιρα.
«Θα ήταν άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία μια ανεπτυγμένη χώρα του G-7 όπως οι ΗΠΑ να οδηγηθούν σε default στο δημόσιο χρέος», ανέφερε ο οίκος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι μια αθέτηση πληρωμών θα ανάγκαζε την S&P να υποβαθμίσει δραστικά την πιστοληπτική βαθμολόγηση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σε ‘D’, που είναι η χαμηλότερη στην κλίμακα.
Η S&P θα έκανε το ίδιο σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών από οποιαδήποτε χώρα. Ακόμη και ένα default σε έντοκο γραμμάτιο του αμερικανικού δημοσίου θα υποβάθμιζε τις ΗΠΑ στη χαμηλότερη βαθμολογία της κλίμακας. Ωστόσο, ο οίκος δεν προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί και εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την αξιολόγηση ΑΑ-, τη δεύτερη υψηλότερη στην κλίμακα.
Ήταν το 2011 όταν ο οίκος υποβάθμισε το χρέος των ΗΠΑ από την υψηλότερη βαθμίδα του ΑΑΑ στο ΑΑ-.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen έχει προειδοποιήσει ότι τα διαθέσιμα της κυβέρνησης θα τελειώσουν στις 18 Οκτωβρίου αν δεν αυξηθεί το ταβάνι χρέους η αν δεν αρθεί και οδηγηθούν οι ΗΠΑ στην πρώτη αθέτηση πληρωμών στην ιστορία τους.
Η διετής προσωρινή άρση του ορίου έληξε τον Ιούλιο και τα κόμματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών εξακολουθούν να διαφωνούν.
Αθετήσεις πληρωμών από άλλες χώρες συνήθως προκλήθηκαν από οικονομικά σοκ αλλά στην περίπτωση των ΗΠΑ πρόκειται για πολιτικούς παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο καθώς η οικονομία ανακάμπτει.
Δεδομένου ότι το δολάριο είναι το σημαντικότερο νόμισμα στον κόσμο, ένα default θα είχε ευρύτατες συνέπειες. Κανείς δεν ξέρει, ούτε θέλει να ξέρει τι θα συνέβαινε μετά από ένα default αλλά οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες.
Την τελευταία δεκαετία το Κογκρέσο έχει ψηφίσει νομοσχέδια για να αυξηθεί η οροφή χρέους η να ανασταλεί το όριο πέντε φορές σε αντίστοιχες φάσεις πολιτικής διαμάχης.
ΟΙ ΗΠΑ είχαν την υψηλότερη βαθμολόγηση από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης μέχρι την υποβάθμιση της S&P τον Αύγουστο του 2011 που ακολούθησε έναν παρόμοιο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης για το χρέος, το δημοσιονομικό έλλειμμα και την οροφή χρέους.
Την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο πέρασε νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την προσωρινή χρηματοδότηση της κυβέρνησης ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο κυβερνητικών υπηρεσιών.
Ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η δική του βαθμολόγηση ΑΑΑ για το χρέος των ΗΠΑ θα βρεθεί υπό πίεση αν η νομοθετική εξουσία δεν λύσει το ζήτημα έγκαιρα, τονίζοντας ότι η οξεία πολιτική αντιπαράθεση αυξάνει το ρίσκο ενός default.
Πιστεύει όμως ότι τελικά θα αυξηθεί το όριο του χρέους η θα αρθεί η οροφή εγκαίρως για να αποφύγουν οι ΗΠΑ μια αθέτηση πληρωμών, επισημαίνοντας ότι η αντιπαράθεση μπορεί να είναι από τις πιο παρατεταμένες από το 2013.
Ο οίκος Fitch διατηρεί αρνητικές τις προοπτικές για το ΑΑΑ χρέος των ΗΠΑ από τον Ιούλιο του 2020.
«Αν φθάσουμε στις 18 Οκτωβρίου και το όριο του χρέους δεν έχει αυξηθεί η δεν έχει ανασταλεί θα πρόκειται για σημαντικό ρίσκο για την ικανότητα των ΗΠΑ να εξυπηρετούν το χρέος τους και αν αυτό θεωρηθεί πιθανό τότε θα αναθεωρήσουμε την αξιολόγηση μας με αρνητικές συνέπειες», αναφέρει ο οίκος σε έκθεση του.