Πυκνώνουν οι θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία και την πορεία της στη μετά τον κορονοϊό εποχή, με τη Standard & Poor’s (S&P) να δίνει για δεύτερη φορά ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας σε μικρό χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του κορυφαίου οίκου αξιολόγησης το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, έχοντας ευεργετικές συνέπειες στο ΑΕΠ και στην εν γένει πορεία της.
Όπως δηλώνει στο Liberal η Armelle Sens, S&P Global Ratings Communications EMEA «εξετάζουμε την πιθανή επίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης, κάνοντας δύο βασικά σενάρια για την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Πρόκειται για σενάρια εργασίας ("exercise impact"), όμως εκτιμούμε πως θα επαληθευτούν».
Η σωρευτική αύξηση στο ΑΕΠ από τα κονδύλια της ΕΕ, εφόσον αυτά απορροφηθούν αποτελεσματικά, θα φέρουν ανάπτυξη του ΑΕΠ έως και 18%. Όπως εκτιμάται η χώρα μας εμφανίζει βελτίωση στον δείκτη απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, επομένως πιθανολογείται πως θα υπάρξει ανάλογη απορροφητικότητα και για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι δύο χώρες που όπως φαίνεται επωφελούνται περισσότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους πόρους που αυτό συνεπάγεται είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία, κάτι που οφείλεται στην κοινή οικονομική «ακτινογραφία» της οικονομίας τους. Τα χαρακτηριστικά είναι κοινά, όπως υψηλή ανεργία, χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και έλλειψη επενδύσεων. Όπως η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας μας κατά 8,3% (στο μετριοπαθές σενάριο) και κατά 18,3% σε βάθος χρόνου στο αισιόδοξο σενάριο.
Τι περιλαμβάνουν τα δύο σενάρια
Σύμφωνα με το μετριοπαθές σενάριο, η απορροφητικότητα των κονδυλίων θα είναι η ίδια που έχει καταγραφεί στο διάστημα 2014-2020 και επομένως ο πολλαπλασιαστής θα διαμορφωθεί στο 1, ενώ το Next Generation Fund αναμένεται να ενισχύσει το ελληνικό ΑΕΠ κατά 1,6% το 2021, 4,2% το 2022,0,6% το 2023, 0,5% το 2024 και 0,5% το 2025.
Εφόσον υπερισχύσει το ευνοϊκό σενάριο για τη χώρα μας και η απορροφητικότητα κινηθεί στα επίπεδα του 2007-2012, τότε θα υπάρξει θετική επίπτωση στο ΑΕΠ 4,8% για το 2021, 4,6% το 2022, 2,4% το 2023, 2,5% το 2024, 1,7% το 2025 και 1,2% το 2026.
Για το σύνολο της ΕΕ η S&P εκτιμά ότι έως το 2026 αυτή θα μπορούσε να προσθέσει έως 4,1% ΑΕΠ , ενώ η έκθεση λαμβάνει υπόψη της για αυτά τα σενάρια: Τη διάθεση διαθέσιμων πόρων, τα ποσοστά απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδιασμού, τα ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας και βεβαίως γενικότερους οικονομικούς παράγοντες.