Οι επιδόσεις της Apple είναι ο καθρέφτης των όσων βιώνει σήμερα η παγκόσμια οικονομία και των αλλαγών που συντελούνται για την ανθρωπότητα με την επιτάχυνση της ψηφιακής κυριαρχίας: από τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές και γενικότερα στο παγκόσμιο εμπόριο και το νέο περιβάλλον που αρχίζει να διαμορφώνεται εξαιτίας της πανδημίας μέχρι την τάση των επόμενων ετών, με τον τεχνολογικό κλάδο να κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα. Η Apple αποδεικνύει ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι για τον 21ο αιώνα ότι ήταν το πετρέλαιο για τον 20ο αιώνα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τον γίγαντα Saudi Aramco και πλέον φιγουράρει στην πρώτη θέση παγκοσμίως.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις αρχές Ιουνίου, όταν η μετοχή της Apple βρισκόταν κοντά στα 318 δολάρια και η κεφαλαιοποίησή της γύρω στα 1,35 τρισ. δολάρια, αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μπορούσε να φτάσει σε αξία τα 2 τρισ. δολάρια όχι στους επόμενους μήνες αλλά στα επόμενα… χρόνια, κερδίζοντας στο νήμα τους υπόλοιπους διεκδικητές, ήτοι την Saudi Aramco, τη Microsoft και την Amazon. Στα μέσα Ιουλίου η μετοχή της Apple έφτανε στα 388 δολάρια και σύμφωνα με το Marketwatch η χρηματιστηριακή Wedbush – η οποία είναι από τους γνωστούς «ταύρους» για την Apple – ανέβαζε την τιμή-στόχο των επόμενων 12 μηνών στα 450 δολάρια, από τα 425 δολάρια.
Προχθές, και μετά από ένα «τρελό 5ήμερο ράλι, η Apple ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 446 δολάρια με την κεφαλαιοποίησή της να φτάνει στα 1,88 τρισ. δολάρια.
Σε περιόδους αβεβαιότητας, οι επιδόσεις της Apple αποτελούν απόδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τα προϊόντα της στις ζωές των πελατών της καθώς και της αδιάκοπης καινοτομίας της. Τάδε έφη, Τιμ Κουκ κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου της μεγαλύτερης επιχείρησης του πλανήτη. Ο επικεφαλής της Apple είπε αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι. Ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι συνυφασμένος με την τεχνολογία και η πανδημία απλώς επιτάχυνε τις εξελίξεις.
Και όταν ένα προϊόν γίνεται απαραίτητο για την καθημερινότητα και το σύγχρονο τρόπο ζωής, είναι πολύ φυσιολογικό οι επενδυτές να ακολουθούν. Η Apple ανακοίνωσε τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου στις 30 Ιουλίου, μετά το κλείσιμο της Wall Street, εμφανίζοντας αύξηση εσόδων της τάξης του 11% και αύξηση κερδών ανά μετοχή κατά 18%, στο καλύτερο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου της ιστορίας της.
Τα εντυπωσιακά οικονομικά στοιχεία της Apple, με αύξηση 31% στα iPad και 17% στα wearables σε σύγκριση με το 2019, οδήγησαν σε ένα ξέφρενο ράλι 15% τη μετοχή της σε τρεις συνεδριάσεις με αποτέλεσμα να καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό στα 441,2 δολάρια. Η Apple είναι πλέον η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία στον κόσμο και θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει πολύ σύντομα η πρώτη που θα ξεπεράσει τα 2 τρις . δολάρια.
Το 2018, η Apple ήταν η πρώτη εισηγμένη εταιρεία που έσπαγε το φράγμα των 1 τρις. δολαρίων κεφαλαιοποίησης και πλέον το «ταβάνι» της, όπως όλων των τεχνολογικών κολοσσών που κυριαρχούν στην ψηφιακή εποχή είναι ο ουρανός και όχι κάποιο χρηματιστηριακό όριο.
Το περίεργο με την Apple είναι ότι έχει ξεπεράσει σε αποτίμηση το ιστορικό υψηλό του 2007, όταν ο τζίρος της εκείνη την περίοδο αναπτυσσόταν με ρυθμό 90% ετησίως λόγω του λανσαρίσματος του πρώτου iPhone, ενώ στο τρίμηνο που ανακοίνωσε εμφανίστηκε αυξημένος κατά 11%. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές ποντάρουν στην κυριαρχία των τεχνολογικών γιγάντων στην εποχή της πανδημίας αλλά και στο μέλλον καθώς επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός και μπαίνουμε στην εποχή του 5G.
Το γεγονός ότι ο Nasdaq είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες ανά την υφήλιο που βγαίνει κερδισμένος από την πανδημία τα λέει όλα. Αναδεικνύει την απόλυτη ισχύ των τεχνολογικών μετοχών και αιτιολογεί το πώς γίνεται να βρίσκεται η αβεβαιότητα στα ύψη και οι αγορές να εμφανίζουν τέτοιες αντοχές.
Βάσει κεφαλαιοποίησης, οι πέντε επιχειρήσεις στις κορυφαίες θέσεις της πρώτης δεκάδας των πολυτιμότερων του κόσμου, με αθροιστική κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά το αστρονομικό επίπεδο των 6,6 τρισ. δολαρίων είναι οι Apple, Saudi Aramco, Microsoft, Amazon και Google. Αν σε αυτή την πεντάδα προσθέσουμε την Facebook και αφαιρέσουμε την Saudi Aramco, έχουμε 5 μεγαθήρια της τεχνολογίας η αθροιστική αξία των οποίων ισοδυναμεί με την οικονομική παραγωγή της Γερμανίας και της Γαλλίας μαζί (3,94 τρισ. δολάρια το ΑΕΠ της Γερμανίας, 2,78 της Γαλλίας), ενώ είναι υπερδιπλάσια από την αθροιστική κεφαλαιοποίηση των δεικτών FTSE 100 του Λονδίνου και DAX 30 της Φρανκφούρτης.