Σε 305 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι θα έχει φθάσει, παγκοσμίως, η συνολική αποτίμηση του κλάδου των υπηρεσιών fintech ως το 2025, ενώ ο ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης του θα ανέρχεται στο 25%.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης της GlobeNewsWire για τον συγκεκριμένο, νέο κλάδο ο οποίος βασίζεται στις καινοτομίες της τεχνολογίας.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη η τεχνολογία έχει βοηθήσει τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αντί να γίνουν ξεπερασμένες. Οι εταιρείες fintech έχουν εκτιναχθεί σε δημοτικότητα, συγκεντρώνοντας μια σταθερή ροή νέων συμμετοχών κάθε μέρα. Οι εταιρείες fintech προσφέρουν πλέον απλούστερες υπηρεσίες που παρέχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και ταχύτερες λύσεις.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο το οποίο επισημαίνει σχετική έρευνα της Aegean Equity, η οποία παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες συναλλαγών, παγκοσμίως, είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες fintech αλλάζουν τη δομή της απασχόλησης στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Όπως αναφέρει έρευνα της Aegean Equity, το fintech μπορεί να έχει δύο σημαντικές επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο:
Απώλεια θέσεων εργασίας: Πολλοί φοβούνται ότι το fintech θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας στον χρηματoπιστωτικό τομέα. Αυτές οι εταιρείες παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα συνεργάζονται με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Crowdfunding, mobile banking, εφαρμογές και τεχνολογίες διαδικτυακής τραπεζικής εξαλείφουν την ανάγκη των πελατών να επισκέπτονται φυσικά τις τοποθεσίες των τραπεζών και να αλληλεπιδρούν με χρηματοοικονομικούς συμβούλους.
Δομή του χρηματοοικονομικού κλάδου: Οι εταιρείες Fintech προκαλούν τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επανεξετάσουν τις οργανωτικές δομές, τις λειτουργίες τους και την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών στο ευρύ κοινό. Οι εταιρείες θα οδηγηθούν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου θα πρέπει να διευρύνουν το σύνολο των δεξιοτήτων τους προκειμένου να βρουν δουλειά στον τομέα.
Πάντως, σύμφωνα και με την πιο πρόσφατη Έκθεση της PwC Global Fintech, το ζητούμενο δεν είναι πλέον αν το fintech θα αλλάξει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά μάλλον ποιες εταιρείες θα το εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά και θα αποκτήσουν ηγετικό ρόλο.
Όπως αναφέρει άλλη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ και περιγράφει λεπτομερώς την ταχεία ψηφιοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, σχεδόν εννέα στους δέκα Αμερικανούς χρησιμοποιούν τώρα κάποια μορφή εφαρμογής fintech για να διαχειρίζονται τις οικονομικές τους υποθέσεις.
Ο κλάδος fintech πιo δημοφιλής και από τα Social Media
Οι υπηρεσίες fintech και ιδιαίτερα οι ηλεκτρονικές αγορές, οι ψηφιακές συναλλαγές έχουν, πλέον, φθάσει να θεωρούνται ως κυρίαρχο ρεύμα, το οποίο τροφοδοτήθηκε σημαντικά την προηγούμενη διετία από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία ώθησε τους πελάτες να χρησιμοποιούν το fintech για τραπεζικές συναλλαγές, πληρωμές και επενδύσεις.
Μάλιστα, το ποσοστό των Αμερικανών που χρησιμοποιούν fintech αυξήθηκε στο 88% το 2021, από 58% στην προηγούμενη μελέτη. Σύμφωνα με την έρευνα, το fintech χρησιμοποιείται επί του παρόντος από περισσότερους Αμερικανούς από ό,τι οι συνδρομές video-streaming (78%) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (72%) μαζί.
Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η παγκόσμια αγορά fintech αναμένεται να αναπτυχθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, περίπου, 20%.
Επιπρόσθετα, φέτος ήταν μια στιγμή ορόσημο για τη βιομηχανία fintech, με τη γραμμή μεταξύ του fintech και των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να γίνεται όλο και πιο θολή. Λόγω του ανταγωνισμού από τα fintech και την πανδημία του κορονοϊού, σχεδόν κάθε υφιστάμενος χρηματοπιστωτικός οργανισμός συμπεριφέρεται τώρα διαφορετικά και συμμετέχει σε πράξεις καινοτομίας. Ως αποτέλεσμα, οι εν ενεργεία φορείς επενδύουν, αποκτούν και συνεργάζονται με ανταγωνιστές fintech.
Αν και ιστορικά οι υπηρεσίες fintech εμφανίστηκαν κυρίως ως εφαρμογές τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στα back-end συστήματα των καθιερωμένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ωστόσο, από τότε έχει γίνει μια μετάβαση σε υπηρεσίες πιο προσανατολισμένες στον καταναλωτή και, ως εκ τούτου, του έχει δοθεί και αντίστοιχος ορισμός. Το Fintech σήμερα εκτείνεται σε διάφορους τομείς και επιχειρήσεις, όπως η εκπαίδευση, η λιανική τραπεζική, η μη κερδοσκοπική συγκέντρωση κεφαλαίων και η διαχείριση επενδύσεων.