Στα $50 δισ. το πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ για την Αργεντινή

Στα $50 δισ. το πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ για την Αργεντινή

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήρθε σε συμφωνία με την Αργεντινή για τριετές πρόγραμμα διάσωσης της χώρας ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο μεγαλύτερο πρόγραμμα στην ιστορία του Ταμείου και κατά πολύ υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν (οι εκτιμήσεις αρχικά έκαναν λόγο για 30 δισ. δολάρια).

Η Αργεντινή, που μαστίζεται εδώ και χρόνια από οικονομικά προβλήματα, είχε ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ στις 8 Μαΐου, όταν η ισοτιμία του νόμισματός της πέσο έναντι του δολαρίου έφθασε σε ιστορικό χαμηλό.

Στα πλαίσια του προγράμματος, η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό της, που κυμαίνεται άνω του 20% τα τελευταία δέκα χρόνια, και να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες της.

«Απευθυνθήκαμε στο ΔΝΤ για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποφύγουμε μια κρίση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Νικολάς Ντουχόβνε, σε συνέντευξη Τύπου από το Μπουένος Άιρες.

«Είμαστε δεσμευμένοι στην ανοικοδόμηση μιας κανονικής χώρας. Πρόκειται για μια στήριξη στο πρόγραμμά μας με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού και της φτώχειας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισε τη συμφωνία και τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είναι σχεδιασμένο από την κυβέρνηση της Αργεντινής, η οποία έχει την «ιδιοκτησία» του.

«Χαίρομαι που μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτήν την προσπάθεια παρέχοντας την οικονομική μας στήριξη, η οποία θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, παρέχοντας στις αρχές (της Αργεντινή) χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια σειρά μακροχρόνιων αδυναμιών», σημείωσε.

Στα πλαίσια της συμφωνίας, το Ταμείο ζήτησε να διατηρήσει η κεντρική τράπεζα της χώρας την ανεξαρτησία της. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής, Φεντερίκο Στούρτσενέγκερ, χαιρέτισε την «ιστορική» συμφωνία, η οποία σημαίνει - όπως ανέφερε - ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να χρηματοδοτεί την κυβέρνηση τυπώνοντας νομίσματα.

Ωστόσο η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι θα διατηρηθεί σταθερό όριο δαπανών για κοινωνική μέριμνα στο ΑΕΠ, ενώ στην περίπτωση που επιδεινωθούν οι κοινωνικές συνθήκες υπάρχει η πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση των σχετικών πόρων του προϋπολογισμού.

(φωτογραφία AP)