Του Γιώργου Φιντικάκη
Διαφορετικός από άλλους, με έντονο το γεωπολιτικό άρωμα, θα είναι στους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, ο διαγωνισμός για τη πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ.
Ένας διαγωνισμός που προκηρύσσεται από ημέρα σε ημέρα από το ΤΑΙΠΕΔ, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται όχι μόνο στο επιδιωκόμενο υψηλό τίμημα, όσο κυρίως στις απαιτήσεις που θα θέτει το κείμενο για τη συμμετοχή στη διεκδίκηση της εταιρείας.
Κατανοητό από τον καθένα είναι ότι μια εταιρεία σαν τα ΕΛΠΕ, η οποία σχετίζεται ευθέως με την τήρηση των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας και με ζητήματα εθνικής ασφάλειας, δεν μπορεί να περιέλθει σε λάθος χέρια.
Έπειτα είναι και η μεγαλύτερη εικόνα. Ο αμερικανικός παράγοντας παρακολουθεί εδώ και καιρό με αυξημένο ενδιαφέρον τον κλάδο της ενέργειας και τις αποκρατικοποιήσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και παντού. Πολλώ δε μάλλον, όταν η ενέργεια είναι το βασικό ή και μοναδικό ουσιαστικό "όπλο" της Μόσχας.
Σε ένα παρεμφερές επίπεδο, το ίδιο ισχύει για την Ε.Ε. η οποία αντιμετωπίζει με επιφύλαξη έως άρνηση, κάτω και από τις πιέσεις μεγάλων χωρών, την εξαγορά στρατηγικού χαρακτήρα ευρωπαϊκών εταιρειών από επιχειρήσεις τρίτων κρατών, όπως από την Κίνα.
Έχει επομένως ενδιαφέρον να δει κανείς πως όλες αυτές οι λεπτές ισορροπίες θα αποτυπώνονται στους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος είναι σχεδόν έτοιμος. Δίχως να είναι γνωστό σε ποιο βαθμό, εντούτοις θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει ισχυρές γεωπολιτικού χαρακτήρα "δικλείδες", προκειμένου να αποκλειστούν εκ των προτέρων τυχόν ανεπιθύμητες εξελίξεις.
Εφόσον ο διαγωνισμός προκηρυχθεί άμεσα - δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί μέσα στις επόμενες ώρες- ο στόχος είναι μέχρι το φθινόπωρο να έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής, και έως το τέλος του έτους να έχει υπογραφεί η συμφωνία μεταβίβασης και ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Ένα χρονοδιάγραμμα σίγουρα φιλόδοξο, ίσως όμως όχι απίθανο.
Πωλητής είναι το Δημόσιο από κοινού με την Paneuropean του ομίλου Λάτση. Η Paneuropean πουλά το 30,47% των ΕΛΠΕ (από 45,47% σήμερα) και το Δημόσιο το 20,5% (από 35,5% σήμερα), γεγονός που σημαίνει ότι αμφότερες οι πλευρές απομένουν στην εταιρεία με ποσοστά 15%.
Σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης των ΕΛΠΕ, αυτή διαμορφώθηκε χθες στο χρηματιστήριο στα 2,56 δισ. ευρώ. Ενόψει της αποκρατικοποίησης, αλλά και λόγω των καλών αποτελεσμάτων της εταιρείας, η μετοχή ανεβαίνει σταθερά τους τελευταίους μήνες, και από 7,1 ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου, έκλεισε χθες στα 8,40 ευρώ.
Σε χρηματιστηριακές πάντα αξίες, το 50,1% ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ. Υπό αυτή την έννοια, εκτιμάται ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας, που το 2017 ανακοίνωσε ιστορικά υψηλή λειτουργική κερδοφορία ύψους 834 εκατ. ευρώ, μπορεί να αποφέρει έσοδα που μαζί με το μάνατζμεντ, θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.
Φωτογραφία: Intime News