Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Απειλή για τμήμα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ αποτελούν οι διαφορές που παραμένουν μεταξύ Αθήνας και Κομισιόν ως προς το ύψος του υπερπλεονάσματος για το 2019.
Πάντως μέχρι και αργά χθες το βράδυ η κυβέρνηση επιχειρούσε να πείσει του ευρωπαίους ότι θα επιτευχθούν τόσο φέτος όσο και το 2019 υπερπλεονάσματα, ωστόσο οι δανειστές είχαν διαφορετική άποψη με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να αποστείλει τελικά μία βελτιωμένη εκδοχή του προσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, με βασικό σενάριο την περικοπή των συντάξεων και έναν δεύτερο πίνακα χωρίς τις περικοπές των συντάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποκλίσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών στο θέμα του υπερπλεονάσματος έχουν περιορισθεί από τα 600 εκατ. ευρώ που ήταν στις αρχές Οκτωβρίου στα 400 εκατ. ευρώ περίπου.
Μια από τις αιτίες αυτής της απόκλισης είναι ο υπολογισμός των θετικών επιπτώσεων της φετινής χρονιάς, στο 2019 (carry over) κι έχει να κάνει τόσο με τις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων, όσο και με την εικόνα του ΕΦΚΑ.
Τα στοιχεία αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με την κυβέρνηση να προσβλέπει στη στήριξη της Κομισιόν στο θέμα των συντάξεων. Ανώτατο στέλεχος της Ε.Ε. τόνιζε τις προηγούμενες μέρες ότι «στην ΕΕ αναγνωρίζουμε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί», δηλαδή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει τουλάχιστον το 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς περικοπή συντάξεων.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει. Και αυτό καθώς θα πρέπει πρώτα η Κομισιόν να εκδώσει την εισήγησή της, η οποία θα παρουσιασθεί στο Eurogroup. Η εισήγηση της Κομισιόν αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και το Eurogroup στη συνέχεια θα συνεδριάσει στις 3 Δεκεμβρίου.
Κομβική θα είναι η αντίδραση της Γερμανίας. Είναι γνωστό στην κυβέρνηση ότι σε αρκετά μέλη του Eurogroup, με επίκεντρο τη Γερμανία, η μη περικοπή των συντάξεων μεταφράζεται ως η αρχή για το «ξήλωμα του πουλόβερ» κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.
Photo by AP