Την πρόσληψη 10.000 προσφύγων εντός πενταετίας σε 75 χώρες σχεδιάζει η Starbucks, όπως ανακοίνωσε τη Κυριακή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Howard Schultz. Η χρονική στιγμή της πρωτοβουλίας αυτής, δυο μέρες μετά το προεδρικό διάταγμα του Donald Trump, έχει σπουδαίο ουσιαστικό αλλά και συμβολικό αντίκτυπο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Το διάταγμα απαγορεύει την είσοδο σε πρόσφυγες από τη Συρία και έξι ακόμα Μουσουλμανικά κράτη, ενώ έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή καθώς και την οργή ομάδων ακτιβιστών και νομικών δικαιωμάτων.
Ο Schultz ανέφερε σε επιστολή του ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να στηρίξει τους εργαζομένους που επηρεάζονται από το διάταγμα. Η πρώτη κατηγορία προσφύγων που θα βοηθηθούν θα είναι όσοι έχουν υπηρετήσει το στρατό ως διερμηνείς σε περιοχές που δραστηριοποίησης του.
O CEO των Starbucks, o οποίος θα αποχωρήσει από την εταιρεία τον Απρίλιο, φαίνεται να είναι πολέμιος πολλών επιλογών της διοίκησης Trump. Παράλληλα, έχει υποσχεθεί ασφάλιση σε όσους υπαλλήλους της εταιρείας δεν ενταχθούν τελικά στο Obamacare, ενώ έχει τονίσει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει κανονικά την επιχειρηματική δράση της στο Μεξικό, ανεπηρέαστη από τις πολιτικές προστατευτισμού του νέου προέδρου.
Παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb Brian Chesky ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα εξασφαλίσει δωρεάν στέγαση σε όσους επλήγησαν από το διάταγμα του Τραμπ που στρέφεται κατά των μουσουλμάνων, ενώ και η εταιρεία Starbucks από την πλευρά της κοινοποίησε τα σχέδιά της να προσλάβει 10.000 πρόσφυγες στα καταστήματά της σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στην επόμενη πενταετία.
Η Airbnb δραστηριοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο το 20% των επιχειρήσεών της βρίσκονται στις ΗΠΑ.
Ο Chesky έσπευσε να ασκήσει έντονη κριτική κατά του διατάγματος, ενώ και άλλοι επικεφαλής εταιρειών έχουν καταφερθεί εναντίον του, περιλαμβανομένων εκπροσώπων της Facebook, της Apple και της Uber.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ