Στη μάχη των ελέγχων το ψηφιακό «μάτι» της εφορίας - Ακτινογραφία για την ακίνητη περιουσία 7 εκατ. πολιτών
eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στη μάχη των ελέγχων το ψηφιακό «μάτι» της εφορίας - Ακτινογραφία για την ακίνητη περιουσία 7 εκατ. πολιτών

Ένα μεγάλο ψηφιακό «μάτι» ενεργοποιεί το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να βγάλει τις «ακτινογραφίες» για επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για νέες ψηφιακές πλατφόρμες που τίθεται σε εφαρμογή, με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτων επιφανειών, «μαύρων» εσόδων από ενοίκια και φορολογούμενων που κρύβουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους για να μειώσουν φόρους. 

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2025, η κτηματογράφηση θα φτάσει στο 100%, καλύπτοντας κάθε τετραγωνικό μέτρο γης με μοναδικό ΚΑΕΚ, ενώ στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ και στην πλατφόρμα του Εθνικού Κτηματολογίου εισάγονται, επίσης, το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων, μια νέα πλατφόρμα για τα αγροτεμάχια και μία για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. 

Οι νέες πλατφόρμες που σταδιακά μπαίνουν σε λειτουργία είναι οι εξής:

- Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ): Σε μία ενιαία βάση δεδομένων θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που διατηρούν οι κρατικοί φορείς. Ο φάκελος για κάθε ακίνητο θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τα ακίνητα των φορολογούμενων από τα βασικά χαρακτηριστικά τους όπως είδος ακινήτου, επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, εάν είναι κενό, μισθωμένο ή δωρεάν παραχωρημένο, τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ). Σε πρώτη φάση θα συνδεθεί η Ταυτότητα του κάθε ακινήτου (ΑΤΑΚ) με τον Κωδικό Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ). Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν για κάθε ακίνητο που κατέχουν τη χρήση του. Εάν δηλαδή το ακίνητο ιδιοκατοικείται, αν είναι κενό ή αν είναι μισθωμένο.

- Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά στη δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων, μιας ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων που θα συγκεντρώνει πληροφορίες από διάφορες πηγές, παρέχοντας πλήρη εικόνα για κάθε ακίνητο. Το νέο μητρώο θα περιλαμβάνει πρόσθετα στοιχεία σε σχέση με το Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, το Κτηματολόγιο και το υπό σύσταση Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ). Το μητρώο θα συγκεντρώνει πληροφορίες που μέχρι σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες όπως πολεοδομικά δεδομένα (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος - ΤΕΕ), φορολογική και κτηματολογική εικόνα (Taxisnet, Κτηματολόγιο), δικαστικές διαφορές (δικαστήρια, κτηματολογικά γραφεία), αγροτικές επιδοτήσεις για καλλιεργούμενες εκτάσεις. Αρχικά, τα δεδομένα των ακινήτων θα ανέβουν στην πλατφόρμα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να εισέλθουν στο σύστημα και να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων. Σε περίπτωση λαθών ή παραλείψεων, θα πρέπει να τα διορθώσουν, ώστε να υπάρχει πλήρης και σωστή αποτύπωση των ακινήτων τους.

- Πλατφόρμα για Αγροτεμάχια: Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τη δήλωση των μεταβολών στα τετραγωνικά μέτρα των γεωτεμαχίων, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης των συστημάτων καταγραφής και διασταύρωσης των στοιχείων ακινήτων. Η νέα διαδικασία αφορά τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα, τα οποία διαθέτουν αγροτεμάχια και οφείλουν να αποτυπώσουν με ακρίβεια τα στοιχεία τους στις φορολογικές δηλώσεις τους. Ένα ζήτημα που συχνά προκαλεί σύγχυση είναι η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται στις δηλώσεις ακινήτων. Παρότι στην καθημερινότητα τα αγροτεμάχια υπολογίζονται σε στρέμματα (όπου 1 στρέμμα = 1.000 τ.μ.), στα έντυπα της φορολογικής διοίκησης η καταγραφή τους γίνεται σε τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.). Η επιφάνεια των γεωτεμαχίων και τα δικαιώματα επ’ αυτών δηλώνονται στο έντυπο Ε9 στη στήλη που φέρει τον τίτλο «τετραγωνικά μέτρα» και στο έντυπο Ε2 δηλώνονται τα μισθώματα.

- Πλατφόρμα για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Μέσω της νέας πλατφόρμας θα απαλλάσσονται αυτόματα από τα δημοτικά τέλη οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων. Με το νέο σύστημα, η ενημέρωση των δήμων θα γίνεται απευθείας από τον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς να χρειάζεται οι πολίτες να υποβάλουν δήλωση στο Δήμο.