Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Η Fitch θα λάβει υπόψη τα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην προγραμματισμένη για τις 2 Αυγούστου αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Αυτό αναφέρει σε σημερινή του έκθεση ο οίκος αξιολόγησης αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο ακόμη και για αναβάθμιση της χώρας μας σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, που θα αποτελέσει την πρώτη πολύ θετική εξέλιξη για την οικονομία μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με την Fitch, η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας βοηθά έτσι ώστε να παγιωθεί η βελτίωση της πολιτικής σταθερότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, εκτιμά ο οίκος, συμπεριλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη ωστόσο η εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση.
Ο οίκος σχολιάζει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων στις 23 Ιουλίου, το οποίο θα περιέχει μειώσεις φόρων τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα ισχύσουν από την πρωτοχρονιά του 2020.
«Η ισχυρή δημοσιονομική υπεραπόδοση – το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 4,4% του ΑΕΠ το 2018, σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από το στόχο – έχει δημιουργήσει χώρο για δημοσιονομική χαλάρωση, ενώ οι προτεινόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις μπορούν να ενισχύουν την μεγέθυνση του ΑΕΠ. Στο βαθμό που θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες, θα τις ενσωματώσουμε στην επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, στις 2 Αυγούστου», σημειώνει.
Η νέα κυβέρνηση κληρονομεί την πρόκληση της αλλαγής του δημοσιονομικού μείγματος, το οποίο μέχρι στιγμής βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις φόρων και στην υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για να επιτευχθεί η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Η αβεβαιότητα για το πως μπορεί να επιτευχθεί η αλλαγή του μείγματος αυξήθηκε πριν τις εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τη μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου που θα ίσχυε από το 2020. Ενδεχόμενη αποτυχία στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα δυσκολέψει την προσπάθεια εξισορρόπησης της δημοσιονομικής πολιτικής ιδιαίτερα όταν μειωθούν οι φόροι.