Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Δέκα συντάξεις θα λαμβάνουν ετησίως εκατομμύρια φορολογούμενοι εξαιτίας των νέων περικοπών που θα υποστούν από το 2019, αλλά και των φορολογικών βαρών που θα εφαρμοσθούν από το 2020. Με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών, οι συντάξεις από 14 που ήταν πριν από την κρίση μειώνονται στις 10 από το 2019, δηλαδή εκατομμύρια φορολογούμενοι με 30 ή 35 έτη ασφάλισης θα χάσουν δύο ακόμα συντάξεις (κάποιοι ίσως και τρεις).
Η κυβέρνηση με μία κίνηση διαλύει τους συνταξιούχους και αντί να αναζητήσει αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν σε παραγωγικές ηλικίες και λαμβάνουν ακόμα και σήμερα ιδιαίτερα υψηλές αποδοχές, τσακίζει ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά με χιλιάδες ένσημα, κόβοντας τους ποσά που μπορεί να φθάνουν ακόμα και 3.000 ευρώ ετησίως.
Για παράδειγμα σήμερα συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ με 35 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.197 ευρώ μηνιαίως. Ετησίως λαμβάνει 14.364 ευρώ και πληρώνει φόρο και εισφορά αλληλεγγύης 1312 ευρώ συνολικά. Το ποσό που παίρνει ετησίως (μετά τη φορολόγηση) ανέρχεται στα 13.052 ευρώ.
Με τη συμφωνία της κυβέρνησης οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές περιορίζονται στα 981 ευρώ. Ετησίως δηλαδή, θα διαμορφωθούν στα 11.778 ευρώ. Ο φόρος του (με το μειωμένο αφορολόγητο) θα ανέλθει στα 1.341 ευρώ. Δηλαδή με μικρότερες αποδοχές αυξάνεται η φορολογία. Το τελικό ποσό που θα του πιστώσει το ταμείο του, φθάνει ετησίως στα 10.437 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσει 2.705 ευρώ ή διαφορετικά περίπου 3 συντάξεις.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία νέα αφαίμαξη. Η κυβέρνηση με την εύκολη λύση των οριζόντιων περικοπών, ανεξαρτήτως μάλιστα πόσα χρόνια έχει δουλέψει κάποιος, τι υποχρεώσεις έχει σε δάνεια ή οτιδήποτε άλλο, διαλύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, εξέλιξη που θα έχει αντίκτυπο στην κατανάλωση και εν τέλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Μάλιστα με τα αντίμετρα δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για τους συνταξιούχους. Τα αντίμετρα περιορίζονται στα σχολικά γεύματα, και διάφορα επιδόματα ενοικίου, που ενδεχομένως να μην αφορούν τους συνταξιούχους.
Τα πράγματα όμως δεν διαφοροποιούνται και για τους μισθωτούς, οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν πάλι το χέρι στην τσέπη. Θα κληθούν να πληρώσουν 650 ευρώ περισσότερο από το 2020 και μετά και ενδεχομένως και από το 2019 εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Και δυστυχώς τα νέα μέτρα θα είναι περισσότερα από 1% του ΑΕΠ. Και αυτό καθώς για να εισέλθει στα ταμεία του κράτους 1% του ΑΕΠ ή διαφορετικά 1,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να επιβληθούν περισσότερα μέτρα που αγγίζουν τα 2,2 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η μέση εισπραξιμότητα των φόρων διαμορφώνεται περίπου στο 80% (εξαιτίας της υψηλής φοροδιαφυγής).
Όλοι οι φορολογούμενοι προσδοκούν πλέον την επίτευξη των υψηλών πλεονασμάτων για να εφαρμοσθούν τα αντίμετρα. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση τα 3/4 των φορολογούμενων θα διαπιστώσουν απλά μείωση των επιβαρύνσεων συγκριτικά με τα σκληρά μέτρα που θα εφαρμοστούν. Αντίθετα όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ θα έχουν μείωση της φορολογίας ακόμα και σε σχέση με τους φόρους που καταβάλλουν σήμερα. Βέβαια, η εξαφανισμένη μεσαία τάξη είναι αυτή που τα τελευταία χρόνια έχει σηκώσει τρία μνημόνια στην πλάτη της, πληρώνοντας τους υψηλότερους φόρους από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.