Στις πλάτες των καταναλωτών τα «σπασμένα» της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ

Στις πλάτες των καταναλωτών τα «σπασμένα» της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στις πλάτες των καταναλωτών της ΔΕΗ, με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, απειλεί να πέσει το κόστος από τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές επιλογές στην επιχείρηση, με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να στρώνει συστηματικά το έδαφος.

Σε μια από τις πολλές του συνεντεύξεις το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο τη ΔΕΗ, χθες ο κ. Σταθάκης δεν απέκλεισε αναπροσαρμογές στα τιμολόγια ρεύματος, επικαλούμενος το πρόσφατο ράλι στις τιμές ρύπων CO2, τις οποίες, όπως είπε η επιχείρηση δεν μετακυλίει αυτόματα στους πελάτες της, όπως κάνουν οι ιδιώτες προμηθευτές, επομένως είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετασθεί.

Στην πράξη πρόκειται για ένα κρυφτούλι που βρίσκεται σε εξέλιξη από το καλοκαίρι και μετά, με αναφορές στελεχών της ΔΕΗ και του υπουργείου για αυξήσεις, που αμέσως μετά διαψεύδονται, αλλά που στην ουσία δεν κάνουν τίποτα λιγότερο από το να καλλιεργούν το έδαφος. Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης όταν για πρώτη φορά μετά από χρόνια, άνοιξε θέμα αυξήσεων το καλοκαίρι από το βήμα του "Economist", υποστηρίζοντας ότι η άνοδος του πετρελαίου και των τιμών CO2, πιέζουν ασφυκτικά για άνοδο στα τιμολόγια. 

Το υπουργείο διέψευσε άμεσα τα σχετικά σενάρια, με τον κ.Παναγιωτάκη να επανέρχεται στο θέμα από το βήμα της ΔΕΘ, υπονοώντας και πάλι την ανάγκη αυξήσεων, στάση που έχει υιοθετήσει πλήρως τις τελευταίες εβδομάδες και ο ίδιος υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης, ο οποίος μιλά πλέον όλο και πιο ανοικτά για το ενδεχόμενο αναπροσαρμογών στα τιμολόγια.

Ασφαλώς και όταν μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ μετατρέπεται μέσα σε τρία χρόνια από κερδοφόρα σε προβληματική με πολύ σοβαρά οικονομικά ζητήματα και δίχως συνταγή για την επόμενη ημέρα, η εύκολη λύση είναι να μεταθέσει τα προβλήματά της στις πλάτες των καταναλωτών αυξάνοντας τα τιμολόγια. 

Οι αιχμές Παναγιωτάκη για αποφάσεις που κόστισαν 1 δισ. ευρώ

Το θέμα όμως είναι ότι για να φτάσει εδώ η ΔΕΗ μεσολάβησαν μια σειρά από λανθασμένες πολιτικές, που κατά τον ίδιο τον κ. Παναγιωτακη της κόστισαν 1 δισ ευρώ μέσα στη τριετία 2015-2018, προκαλώντας ερώτηση στη Βουλή από 19 βουλευτές της ΝΔ.

Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης είπε σε συνέντευξη που έδωσε στην "ΕφΣυν", τα λάθη αυτά αφορούσαν στην κάλυψη του ελλείμματος ΑΠΕ (κόστος 574 εκατ. ευρώ, με απόφαση του νυν υπουργού Γ. Σταθάκη), τις υποχρεωτικές δημοπρασίες πώλησης ρεύματος προς τον ανταγωνισμό, σε τιμές κόστους - το υποτιθέμενο ισοδύναμο απέναντι στη "Μικρή ΔΕΗ"- (κόστος 315 εκατ ευρώ, επί υπουργίας Π. Σκουρλέτη, το μηχανισμό ευελιξίας (73 εκατ. ευρώ, επίσης επί υπουργίας Σκουρλέτη), συν τα 128 εκατ ευρώ της υπόθεσης Energa -Hellas Power. 

Δίχως φυσικά τα όσα είπε να απαντούν στο ερώτημα γιατί ο ίδιος δεν παραιτήθηκε αφού την τελευταία τριετία ελήφθησαν για τη ΔΕΗ τόσο καταστροφικές αποφάσεις, παρά δέχθηκε μάλιστα τον Ιούνιο να ανανεωθεί η θητεία του για τρία ακόνη χρόνια, εντούτοις οι δηλώσεις του αναδεικνύουν ένα θέμα. Από τη στιγμή που ο ίδιος ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση που τον διόρισε σε αυτή τη θέση, έβλαψε με αποφάσεις της, την επιχείρηση, τότε για ποιο λόγο οι πελάτες της να αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα αυξήσεις στο ρεύμα.

Στην απάντηση που αναμένεται να δώσει στη Βουλή προς τους 19 της ΝΔ, ο κ. Σταθάκης προφανώς και θα υπερασπιστεί την αναγκαιότητα λήψης των παραπάνω αποφάσεων, αρνούμενος ότι αυτές κόστισαν στη ΔΕΗ πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, οδηγώντας την εταιρεία σε ζημιές, ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν, όπως και η απειλή αυξήσεων στο ρεύμα. Τις τελευταίες έχει εισηγηθεί καιρό τώρα η McKinsey ως απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, ενώ λέγεται ότι το έχουν θέσει επιτακτικά στην επιχείρηση και οι τράπεζες ως όρο για την πρόσφατη αναχρηματοδότηση των κοινοπρακτικών της δανείων, ύψους 1,3 δισ ευρώ.

Ο εφιάλτης των ΥΚΩ

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω φαίνεται να επανέρχεται και το "φάντασμα" των αυξήσεων στις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), δηλαδή των χρεώσεων που επιβαρύνουν τα τιμολόγια προκειμένου να έχουν φθηνό ρεύμα οι νησιώτες και οι ευπαθείς ομάδες. Και αυτό καθώς προ ημερών, το ΣτΕ φέρεται να δικαίωσε τη ΔΕΗ, η οποία διεκδικεί επιπλέον 375 εκατ ευρώ, πέραν των 360 εκατ που είχε εισπράξει το Δεκέμβριο του 2017, μέσω του περίφημου "μερίσματος Τσίπρα".

Η υπόθεση αφορά προσφυγή της ΔΕΗ εναντίον της περυσινής απόφασης της ΡΑΕ που είχε ορίσει σε 360 εκατ. έναντι αιτήματος για 765 εκατ ευρώ, τις αποζημιώσεις που διεκδικούσε η επιχείρηση για τα έτη 2012- 2016. Τότε η ΔΕΗ είχε προσφύγει στο ΣτΕ, το οποίο έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες ότι υπήρξε νομικό λάθος από τη ΡΑΕ, δικαιώνοντας έτσι τους σχετικούς ισχυρισμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να παραπέμψει την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο όπου και θα εξεταστεί η ουσία των όσων υποστηρίζει η επιχείρηση. Δηλαδή ότι πρέπει να της αποδοθούν επιπλέον 375 εκατ ευρώ. Αν η ΔΕΗ δικαιωθεί αυτό θα οδηγήσει αυτόματα σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ, ωστόσο πρόκειται για υπόθεση, της οποίας δεν μπορεί κανείς να προδικάσει την έκβαση. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κ. Αριστείδης Φλώρος, κατόπιν γνωστοποίησης και ειδικότερης ενημέρωσης μας επί των σχετικών αθωωτικών αποφάσεων, έχει αθωωθεί αμετακλήτως με απόφαση του Αρείου Πάγου για τις πράξεις της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση, λαθρεμπορίας κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και δυνάμει απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών έχει ομοίως αθωωθεί αμετακλήτως για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.