Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Τουρκία έφτασε σχεδόν το 20% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο του από τις αρχές του 2019, σπρώχνοντας τα πραγματικά επιτόκια σε περαιτέρω αρνητικό έδαφος μετά τη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας στο 16%.
Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,39% σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 5,24% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο και σε ετήσια βάση έτρεχε με ρυθμο 46,3%.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σόκαρε τις αγορές τον Σεπτέμβριο όταν ξεκίνησε μειώσεις επιτοκίων παρά τον υψηλό ρυθμό πληθωρισμού, στέλνοντας την ισοτιμία της λίρας σε νέα χαμηλά.
Υπό πίεση από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η νομισματκή αρχή δήλωσε ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να μειωθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και να γυρίσει σε πλεόνασμα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για ριψοκίνδυνη πολιτική λόγω της βουτιάς της λίρας και των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει διατηρηθεί σε διψήφια επίπεδα την τελευταία πενταετία και έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 19,5% τον Σεπτέμβριο, πάνω από το παρεμβατικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας.
Την τελευταία φορά που βρέθηκε σε τέτοια επίπεδα ήταν τον Ιανουάριο του 2019 όταν η οικονομία της χώρας ανέκαμπτε από τη συναλλαγματική κρίση του 2018. Η λίρα έχει χάσει περίπου 23% έναντι του δολαρίου φέτος και η υποτίμηση της δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις καθώς ο λογαριασμός εισαγωγών της Τουρκίας πληρώνεται σε ξένα νομίσματα.
Τρόφιμα, υπηρεσίες, στέγαση και μεταφορές οδήγησαν την άνοδο του πληθωρισμού τον Οκτώβριο με τον δομικό πληθωρισμό να υποχωρεί στο 16,8% από 17% τον Σεπτέμβριο.