Στο διάδρομο της απογείωσης βρίσκεται από το μεσημέρι ο σχεδιασμός για την κρατική στήριξη της Aegean, καθώς στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, οι μέτοχοι εξουσιοδότησαν το ΔΣ του ομίλου να προσχωρήσει σε όλες τις ενέργειες σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου κατά τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ που αποτελεί και προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ.
Επίσης η γενική συνέλευση, στην οποία υπήρξε συμμετοχή της τάξης του 71,6% ενέκρινε την παροχή εξουσίας στο ΔΣ για την έκδοση των warrants που θα διατεθούν στο κράτος, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία για τη στήριξη.
Ειδικότερα, η έκτακτη γενική συνέλευση, υπερψήφισε:
1. Την παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για λήψη απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της Εταιρείας, δυνάμει των άρθρων 24 παρ. 1(β)και 27 παρ. 4 του Ν. 4548/2018 που θα χρησιμοποιηθεί και για τους σκοπούς του άρθρου 30 του Ν. 4772/2021 ως προς την άντληση των εκεί προβλεπόμενων κεφαλαίων ύψους τουλάχιστον €60.000.000.
2. την παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, σύμφωνα με τα άρθρα 56παρ. 2, 24 παρ. 1(β) και 27 παρ. 4 του Ν. 4548/2018, για την έκδοση Τίτλων Κτήσης Μετοχών της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 56 του Ν. 4548/2018, και διάθεση αυτών στην Ελληνική Δημοκρατία με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της Εταιρείας κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 30 του Ν. 4772/2021.
3. Την τροποποίηση των άρθρων 3, 8, 15 και 19 του Καταστατικού της Εταιρείας.
Ο πρόεδρος της εισηγμένης, Ευτύχης Βασιλάκης σημείωσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε βάθος 1-2 μηνών, αλλά προεξόφλησε την επιτυχία της αύξησης, με δεδομένη την πρόθεση των βασικών μετόχων να συμμετάσχουν σε αυτήν. Όπως άλλωστε επεσήμανε, οι μέτοχοι αναδεικνύονται για άλλη μία φορά στη «δύναμη της εταιρείας».
Ο ίδιος κλείνοντας τη διαδικασία της έκτακτης γ.σ., αναφέρθηκε στις αντοχές της Aegean, ο οποία όπως επεσήμανε έχει καταφέρει να σταθεί ένα χρόνο χωρίς βοήθεια, τη στιγμή κατά την οποία άλλες εταιρείες του κλάδου, δεν άντεξαν περισσότερο από 3-5 μήνες χωρίς τη στήριξη των κρατών τους. Έτσι, όπως σημείωσε, «ευχαριστούμε το κράτος για τη βοήθεια, αλλά είμαστε υπερήφανοι για το πόσο αντέξαμε». Ο ίδιος απέδωσε τις αντοχές στην ορθή διαχείριση από την πρώτη ημέρα της κρίσης που έφερε η πανδημία, όπως επίσης και στο χαμηλό δανεισμό και τη βάση κεφαλαίων του ομίλου.
Με τον σχεδιασμό για τη στήριξη της αεροπορικής, όπως αναμένεται να λειτουργήσει, το ελληνικό δημόσιο κάνει στην ουσία μια «επένδυση» στην αποδοτικότητα και τη λειτουργία του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας, κατέληξε ο κ. Βασιλάκης. «Δεσμευόμαστε ότι η προσπάθεια θα είναι και έντονη και επιτυχημένη τελικά».
Έναρξη ανάκαμψης το 2021, ομαλοποίηση το 2022
Σε ότι αφορά τις προοπτικές για την εταιρεία, ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Γερογιάννης, επεσήμανε προς τους μετόχους πως «οι επόμενοι μήνες είναι βέβαιο ότι θα είναι ακόμη δύσκολοι, όμως θεωρούμε ότι θα δούμε την αρχή της ανάκαμψης μέσα στο 2021 και την ομαλοποίηση στο 2022».
Ο ίδιος αναλύοντας την κατάσταση που προέκυψε από τις επιπτώσεις της πανδημίας, έκανε λόγο για «αποτελέσματα ασύλληπτα ισχυρά σε καταστροφική ισχύ». Πρόσθεσε, όμως ότι από την πλευρά της Aegean, «οι ενέργειες αντιμετώπισης ήταν άμεσες και εξακολουθούμε και δουλεύουμε με ίδιους εντατικούς ρυθμούς για να διασφαλίσουμε την προοπτική επανόδου σε μια υγιή πορεία ανάπτυξης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».
Φυσικά τα ακριβή χρονικά δεδομένα για τους εμβολιασμούς, ο βαθμός και η ταχύτητα ανάκαμψης της ζήτησης αλλά και οι συμφωνίες των κρατών για τα πρωτοκόλλα μετακίνησης διατηρούν ακόμη σημαντική αβεβαιότητα, κυρίως για την στιγμή της επανεκκίνησης, σημείωσε ο κ. Γερογιάννη, για να καταλήξει: «Θεωρούμε όμως ότι και στην συγκυρία αυτή, οι πρόνοιες και το σύνολο των ενεργειών που έχουμε λάβει είναι ικανές να δώσουν στην εταιρεία και πάλι ισχυρή ανταγωνιστικότητα και την ευκαιρία για ανάκαμψη όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες».