Υπό τον αυστηρό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (της OLAF), βρίσκεται το σκάνδαλο για τις εκπομπές ρύπων σε χιλιάδες αυτοκίνητα που κατασκεύασε η γερμανική εταιρεία Volkswagen, σύμφωνα με την απάντηση του επιτρόπου Gunther Oettinger, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Η OLAF έχει επίσης απευθύνει συστάσεις στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία χρηματοδότησε την Volkswagen για την κατασκευή κινητήρα, που αποδείχθηκε τελικά ότι χρησιμοποιούσε παράνομο λογισμικό.
Ο κ. Ανδρουλάκης ζητά από τον αρμόδιο επίτροπο Gunther Oettinger, να πληροφορηθεί αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβεί σε ενέργειες για την τιμωρία των υπευθύνων, αν έχουν προβλεφθεί κυρώσεις και αν η έρευνα έχει επεκταθεί και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που λαμβάνουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Ο επίτροποςOettinger απαντά ότι έχει διαβιβαστεί η τελική έκθεση στις αρμόδιες γερμανικές αρχές κι έχουν γίνει συστάσεις στην ΕΤΕπ να αναλάβει ενεργό δράση για την εφαρμογή της πολιτικής της για την καταπολέμηση της απάτης.
Αναλυτικά η ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη και η απάντηση του επιτρόπου Gunther Oettinger
Ερώτηση Ν. Ανδρουλάκη με θέμα «Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και σκάνδαλο εκπομπών»
Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η Volkswagen χρησιμοποίησε παρανόμως και ενάντια στις συμβατικές υποχρεώσεις, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κατασκευή κινητήρα ο οποίος χρησιμοποιούσε λογισμικό παραποίησης των εκπομπών ρύπων.
Υπενθυμίζεται ότι από το 1990 η εν λόγω εταιρεία έχει λάβει συνολική χρηματοδότηση ύψους 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Έχοντας υπόψη πως εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι καταναλωτές εξαπατήθηκαν από τη συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία, με κινητήρες που, όπως φαίνεται, κατασκευάστηκαν και με ευρωπαϊκά χρήματα, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Έχει σταλεί το αποτέλεσμα της έρευνας στις αρμόδιες ποινικές αρχές, και τι προτίθεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει την τιμωρία των υπευθύνων;
Έχουν γίνει ανάλογες έρευνες και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και, αν ναι, ποιο είναι το αποτέλεσμα;
Σε διοικητικό επίπεδο προβλέπονται κυρώσεις, όπως παραδείγματος χάριν η απαγόρευση συμμετοχής σε προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται πλήρως ή μερικώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε εταιρείες όπως η Volkswagen, που χρησιμοποίησε ευρωπαϊκά χρήματα για να παραπλανήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές;
Απάντηση του Γκ.Oettinger εξ ονόματος της Επιτροπής
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ενημέρωσε την Επιτροπή ότι τον Ιούλιο του 2017 ολοκλήρωσε την έρευνά της σχετικά με την ενδεχόμενη κακή χρήση κονδυλίων της ΕΕ και δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) από τον όμιλο Volkswagen, που ενδέχεται να συνδέονται με την παραγωγή κινητήρων ή συσκευών που εμπλέκονται στην παραποίηση του πραγματικού επιπέδου εκπομπών αερίων των οχημάτων.
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς της, η OLAF διαβίβασε την τελική έκθεσή της και δικαστική σύσταση στις γερμανικές εθνικές αρχές, καθώς και διοικητική σύσταση προς την ΕΤΕπ. Η OLAF συνέστησε, αφενός στην Εισαγγελία στο Braunschweig να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας της OLAF στις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες και, αφετέρου στην ΕΤΕπ να αναλάβει ενεργό δράση για την εφαρμογή της πολιτικής της για την καταπολέμηση της απάτης.
Εναπόκειται πλέον στους εν λόγω αποδέκτες να δώσουν συνέχεια και να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες. Η OLAF παρακολουθεί στενά τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι αποδέκτες των συστάσεων της, οι οποίοι πρέπει, εφόσον τους ζητηθεί, να υποβάλουν έκθεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι συστάσεις αυτές έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Η OLAF ενημέρωσε την Επιτροπή ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει διενεργήσει καμία άλλη έρευνα για παρόμοιες υποθέσεις που να αφορούν κατασκευαστές αυτοκινήτων στην ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ