Στο στόχαστρο των βρετανικών Αρχών ο μεγιστάνας Πατρίκ Ντραΐ

Στο στόχαστρο των βρετανικών Αρχών ο μεγιστάνας Πατρίκ Ντραΐ

Λένε πως όταν βάλει κάτι στο κεφάλι του, δύσκολα λοξοδρομεί. Ο Πατρίκ Ντραΐ είναι από κάθε άποψη, ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι αυτοδημιούργητος. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι έπεσε σε ύφαλο που δύσκολα «ξεκολλά». Απέναντί του έχει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία ξεκίνησε έρευνα για την αυξανόμενη επένδυσή του στην πολυεθνική εταιρεία British Telecommunications (BT). Σε μια μάλλον ασυνήθιστη ενέργεια για τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, οι επίσημες κρατικές αρχές της χώρας επικαλούνται λόγους «εθνικής ασφάλειας» και βάζουν φρένο στα επεκτατικά σχέδια του επιχειρηματία.

Ο Γαλλοϊσραηλινός δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών – και ιδιοκτήτης του Sotheby's – από το καλοκαίρι της περσινής χρονιάς είχε δείξει τα δόντια του. Σε μια εντυπωσιακή αγορά, απέκτησε μερίδιο 12,1% του βρετανικού ομίλου BT, αξίας περίπου 3,1 δισ. δολαρίων, γεγονός που τον κατέστησε τον μεγαλύτερο μέτοχο του οργανισμού (αφήνοντας στη δεύτερη θέση το μεγαθήριο της Deutsche Telekom, η οποία κατέχει το 12,06%).

Ο Ντραΐ φιγουράρει στις λίστες των πιο ισχυρών ανθρώπων του πλανήτη. Περιλαμβάνεται στη δεκάδα των πλουσιότερων Γάλλων, με εκτιμώμενη καθαρή αξία 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes». Το βιογραφικό του πραγματικά εντυπωσιάζει για την ταχύτητα της ανέλιξής του. Κατέχει τον ολλανδικό όμιλο τηλεπικοινωνιών Altice, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μέσα ενημέρωσης όπως ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFMTV και η εφημερίδα «Liberation». Μετά την αγορά πολλών προβληματικών εταιρειών καλωδιακής και κινητής τηλεφωνίας, κατάφερε το 2014 να αγοράσει τον δεύτερο μεγαλύτερο γαλλικό οργανισμό κινητής τηλεφωνίας SFR, ενώ κατέχει το 75% της Numericable, της μεγαλύτερης εταιρείας καλωδιακής τηλεόρασης στη Γαλλία, καθώς και της Portugal Telecom. Από το 2012 που μπήκε στον κόσμο της επικοινωνίας, ο Ντραΐ έχει πάνω από 100 δημοφιλείς ιστοσελίδες, συγκεντρώνοντας περίπου 50 εκατ. τηλεθεατές και διαδικτυακούς επισκέπτες την ημέρα στην Ευρώπη. Πρόκειται σαφώς για έναν φοβερά δυναμικό επιχειρηματία, που έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους παίχτες των τελευταίων χρόνων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ.

Μέσω της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Altice που εδρεύει στις ΗΠΑ, ο Ντραΐ αύξησε το μερίδιό του στην BT, στο 18% τον Δεκέμβριο. Η τελευταία του κίνηση φαίνεται πως ταρακούνησε το βρετανικό υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής βλέποντας πρόθεση εξαγοράς της ιστορικής εταιρείας.

Τότε, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε γνωστό ότι θα παρέμβει εάν δει ότι έρχεται εξαγορά. «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να “σαρώσει” τη χώρα μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης (σχέδιο που αφορά τις οπτικές ίνες) και δεν θα διστάσει να δράσει, όπου χρειαστεί, προκειμένου να προστατεύσει τις κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές», δήλωσε επίσημος αξιωματούχος. Για να κατευνάσει τους Άγγλους, ο ίδιος ο Ντραΐ εξήγησε πως δεν σκοπεύει να υποβάλει πλήρη προσφορά για την εταιρεία των 21,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γρήγορα όμως επανατοποθετήθηκε, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες μπορεί να «αλλάξουν». Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, του απαγορεύεται να υποβάλει πρόταση εξαγοράς για έξι μήνες από την στιγμή που έκανε αυτή τη δήλωση. Η περίοδος λήγει τον επόμενο μήνα.

Ποια είναι η απάντηση των βρετανικών αρχών; Κάτι μας λέει ότι νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από το αγγλικό κοινοβούλιο έρχεται ως «ανάχωμα» στο σχέδιο εξαγοράς της BT. Παρέχει στην κυβέρνηση την εξουσία να παρεμβαίνει ευθέως σε επιχειρηματικές συναλλαγές γύρω από μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, όπου διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια.

Βάσει, λοιπόν, αυτού του νόμου αποφασίστηκε ειδική ομάδα οικονομικών επιθεωρητών να βάλει στο μικροσκόπιο όλες τις επιχειρηματικές κινήσεις της Altice που αφορούν την BT. Για να δείξουν μάλιστα τη σοβαρότητα της υπόθεσης, επικεφαλής στην ομάδα αυτή τέθηκε ο γραμματέας του υπουργείου Kwasi Kwarteng. Ο Κβάρτενγκ και η ομάδα του έχουν ένα μήνα για να ολοκληρώσουν την έρευνα με δυνατότητα μικρής χρονικής παράτασης. Την Πέμπτη, οπότε έγινε γνωστή η διαδικασία της έρευνας, η τιμή της μετοχής στην BT έπεσε κατακόρυφα και η πτώση κρατήθηκε στο -5%.

Ποια θα είναι η απάντηση του Ντραΐ; Μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει και ο επιχειρηματίας έχει καλή σχέση μαζί του. Δεν αποκλείεται να περιμένει ώσπου οι συνθήκες ευνοήσουν αυτό το ιδιότυπο κυνήγι της BT.