Στο στόχαστρο των δανειστών τα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρία

Στο στόχαστρο των δανειστών τα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρία

Τα προνοιακά επιδόματα συνολικού κόστους 700 εκατ. ευρώ που δίνονται σε 182.000 Ατομα με Αναπηρία έχουν μπει στο στόχαστρο των δανειστών, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η δεύτερη πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", αν και η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της προς τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών από τις αρχές Φεβρουαρίου, με στόχο την εφαρμογή της διευρυμένης πιλοτικής εφαρμογής του σε 30 δήμους, εντός Απριλίου, οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, δεν απαντούν στην ελληνική πρόταση, με αποτέλεσμα η έναρξη να καθυστερεί.

Μάλιστα, αρμόδια στελέχη στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν πως πλέον, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία εντός της ερχόμενης εβδομάδας, η καταβολή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης όπως έχει μετονομαστεί, θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», το μεγαλύτερο πρόσκομμα στη μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας για επέκταση της πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού είναι το αίτημα των δανειστών να συμπεριληφθούν στα εισοδηματικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα καταβάλλεται το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τα αναπηρικά, μη ανταποδοτικού χαρακτήρα επιδόματα που δίνονται στα ΑμεΑ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως οι δανειστές έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι το κόστος για την πληρωμή των αναπηρικών επιδομάτων, περίπου 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο, είναι σημαντικά υψηλό. Εκτιμούν δε, ότι στο πλαίσιο της υποχρέωσης που απορρέει από το 3ο μνημόνιο για πλήρη αναδιάρθρωση της προνοιακής πολιτικής, με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι 900 εκατ. ευρώ, για να εφαρμοστεί το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τα προνοιακά επιδόματα θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.