Είναι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο «φιλικό» για την ανάπτυξη; Μπορεί να γίνει, είναι η απάντηση. Είναι κοινό μυστικό ότι η αδήλωτη εργασία, η υποδηλωμένη εργασία και πολλές φορές η απλήρωτη επί μήνες εργασία, εξασφαλίζουν μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στους παράνομους εργοδότες που ακολουθούν τέτοιες πρακτικές κατά συρροή.
Πώς ένας νομοταγής ανταγωνιστής θα μπορέσει να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς όταν ο ανταγωνιστής του παίζει «βρώμικα» παραβιάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού και μάλιστα εις βάρος του αδύναμου που είναι ο εργαζόμενος;
Ιδού λοιπόν και το πραγματικό στοίχημα της κυβέρνησης με το νέο νομοσχέδιο. Προφανώς δεν είναι το ευέλικτο ωράριο το οποίο άλλωστε προϋπήρχε.
Είναι το να λειτουργήσει η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, να ισχυροποιηθεί ο θεσμός της Επιθεώρησης Εργασίας τώρα που θα γίνει ανεξάρτητη αρχή και να λειτουργήσει ως «φόβητρο» το πρόστιμο μαμούθ για όσους επιχειρήσουν να αποφύγουν την ηλεκτρονική καταγραφή της εργασίας άρα και των υπερωριών άρα και του διευθετημένου χρόνου εργασίας άρα και της κυριακάτικης απασχόλησης.
Σε ένα τέτοιο «καθαρό» περιβάλλον, είναι δεδομένο ότι δεν θα αντέξουν όλες οι επιχειρήσεις. Όσοι έμαθαν –και μάλιστα επί σειρά ετών- να επιβιώνουν με μαύρες αμοιβές στους εργαζόμενους και με φέσια στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν αν κληθούν να πληρώσουν αυτά που θα προβλέπει ο νόμος.
Αυτό όμως είναι το ζητούμενο. Να διατηρηθούν στην αγορά όσοι θα προσφέρουν καλές θέσεις εργασίας και όσοι θα τηρούν τα όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία.
Το ότι θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο. Θα χρειαστεί χρόνος και σωστή οργάνωση για να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Είναι δεδομένο ότι θα επιχειρηθεί η καταστρατήγηση του μέτρου καθώς τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα.
Το πόσο γρήγορα θα λειτουργήσει το σύστημα, είναι επίσης κρίσιμο. Στην καλύτερη περίπτωση, το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό έως το τέλος του 2022. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πολύ υψηλό πρόστιμο της τάξεως των 10.500 ευρώ. Όταν επιβλήθηκε αυτό το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, καταγράφηκε σημαντική μείωση. Θα γίνει το ίδιο και με την υποδηλωμένη εργασία, την καταστρατήγηση του ωραρίου, την μη πληρωμή των υπερωριών και τις άλλες παραβάσεις της νομοθεσίας εις βάρος των εργαζόμενων αλλά και του ανταγωνισμού; Ιδού και το μεγάλο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί στην πράξη.