Σε κίνδυνο βρίσκονται οι εγγυήσεις των 12 δις. ευρώ που έχει δώσει το Δημόσιο μέσω του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ καθώς οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αδυνατούν να υλοποιήσουν τα business plans των πακέτων κόκκινων δανείων που έχουν αναλάβει.
Οι εταιρείες ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει ένα πιο ευέλικτο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων ανακτήσεων καθώς εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα «να παγώσουν» όλες οι σχετικές διαδικασίες.
Με επιστολές που απέστειλαν στο Υπουργείο Οικονομικών, η Ένωση Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ζητούν παράταση της μεταβατικής περιόδου για την επίτευξη των στόχων ανακτήσεων από 24 μήνες σήμερα, σε 36, καθώς όπως αναφέρουν η παρατεταμένη αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί) για περισσότερο από ένα χρόνο καθιστά αδύνατη την επίτευξη των στόχων των επιχειρηματικών σχεδίων.
Εκτός από την κατάπτωση των εγγυήσεων (12 δισ .ευρώ) που ήδη έχουν δοθεί από τον ΗΡΑΚΛΗ Ι και άλλα τόσο (12 δισ. ευρω) που πρόκειται να διατεθούν με το διάδοχο σχήμα ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ, οι αρνητικές συνέπειες διαχέονται σε όλο το φάσμα των εμπλεκομένων στη δευτερογενή αγορά των κόκκινων δανείων.
Έτσι η κατάσταση αυτή αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στους ξένους επενδυτές που αγόρασαν πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Για τις τράπεζες ορατός είναι ο κίνδυνος να υπάρξει ανάσχεση του σχεδιασμού τους για την εξυγίανση των Ισολογισμών τους. Σε κάθε περίπτωση προκαλεί πιέσεις στις τιμές μελλοντικών τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τέλος, πυροδοτεί αρνητική δημοσιότητα καθώς αμφισβητείται η προσπάθεια εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών και της ικανότητάς τους να φέρουν εις πέρας τα επιχειρησιακά σχέδιαμ, ανατρέποντας το θετικό διεθνές momentum που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η αδυναμία των Servicers να επιτύχουν τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, από τις ίδιες τις εταιρείες, στην οριζόντια αναστολή κάθε πλειστηριασμού για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, λόγω των έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.
Τράπεζες και servicers ζητούν την αντίστοιχη παράταση της μεταβατικής περιόδου, που είχε θεσπίσει η Κυβέρνηση. Πέραν όμως της αναστολής των αναγκαστικών εκτελέσεων για ένα χρόνο, αναμένεται να χαθεί και άλλος χρόνος λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη του κρατικού φορέα απόκτησης ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών, που θα επιτελεί κομβικό ρόλο με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα.
Από την πλευρά της η Κυβέρνηση και ο αρμόδιο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός βλέπουν με θετικό μάτι το αίτημα που έχει τεθεί, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει στους servisers και τις τράπεζες η αναστολή των πλειστηριασμών.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να δοθεί τελικώς παράταση της μεταβατικής περιόδου σε 36 μήνες από 24.
Προηγουμένως όμως είναι αναγκαίο να ξεπεραστεί «ο σκόπελος της Κομισιόν». Εκτιμάται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύσκολα θα αποδεχθεί να δοθεί μία τόσο μεγάλη παράταση καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει «παραχωρηθεί» σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Στο Υπουργείο Οικονομικών αναζητούν μία νομική φόρμουλα η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών οι οποίοι απ΄ότι φαίνεται ουδέποτε είδαν με «καλό μάτι’ την πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στο οριζόντιο πάγωμα των πλειστηριασμών.