Μαζί με την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, προστίθεται, εδώ και μερικούς μήνες και η νέα αβεβαιότητα για την εξέλιξη του πληθωρισμού, καθώς είναι γνωστό, ότι ούτε η Ιατρική επιστήμη ούτε η Οικονομική επιστήμη μπορούν να διατυπώσουν ασφαλείς προβλέψεις.
Στην περίπτωση της υγείας προκύπτουν αστάθμητοι και άγνωστοι βιολογικοί παράγοντες που μπορεί να ανατρέψουν οποιαδήποτε πρόβλεψη όπως πχ. για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά ακόμη και για εξέλιξη μιας απλής γρίπης. Με τον ίδιο τρόπο και στην περίπτωση της οικονομίας μπορεί να παρεμβληθούν απρόσμενοι κοινωνικοί παράγοντες που μπορούν να εκτρέψουν οποιαδήποτε πρόβλεψη, όπως πχ στην περίπτωση της πορείας του σημερινού πληθωριστικού φαινομένου. Τόσο η Ιατρική, όσο και η Οικονομική επιστήμη μπορούν να εξηγήσουν σε μεγάλο βαθμό τα αίτια της εκδήλωσης των φαινομένων της πανδημίας και του πληθωρισμού, αντιστοίχως, και να προτείνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους, αλλά δεν μπορούν να συλλάβουν όλους εκείνους τους παράγοντες που διαμορφώνουν την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο.
Εξάλλου, γι αυτό διαψεύδονται συνεχώς όσοι προβλέπουν το τέλος ή την ύφεση της πανδημίας ή αντίθετα την όξυνσή της, καθώς η πανδημία στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο ακολουθεί το δικό της δρόμο και δυστυχώς βρίσκεται συνεχώς μαζί μας. Παρομοίως και όσοι προβλέπουν το τέλος του πληθωριστικού φαινομένου δεν είναι δυνατόν να διεκδικούν με ασφάλεια την εκπλήρωση των προβλέψεών τους, ότι θα υποχωρήσει μέσα στον επόμενο χρόνο. Η πρόβλεψη, ωστόσο, για σύντομο τέλος των ανατιμήσεων περιορίζει τις πληθωριστικές προσδοκίες και συμβάλλει έτσι στην αποκλιμάκωση τους, πράγμα που δεν ισχύει στην περίπτωση της πανδημίας.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον της αβεβαιότητας που περιγράψαμε, κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός της χώρας μας. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα διατυπώνονται προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 7% για το τρέχον έτος και 4,5% για το 2022 σαφώς υψηλότερα από τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά της Ευρωζώνης. Όμως οι προβλέψεις αυτές προϋποθέτουν προφανώς ύφεση της πανδημίας με εμβολιασμούς και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού με διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη οικονομική ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα έχουμε αύξηση των εξαγωγών, της εσωτερικής κατανάλωσης και κυρίως των επενδύσεων που είναι απαραίτητες για να επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης με τη συνδρομή προφανώς των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και των Διαρθρωτικών Ταμείων.
Αυτή τη στιγμή όμως αυτό που μπορούμε με ασφάλεια να διατυπώσουμε είναι ελπίδα και η ευχή να εξελιχθεί και η πανδημία και ο πληθωρισμός σύμφωνα με τις προβλέψεις και να επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης προς όφελος της χώρας μας και των πολιτών της.
* Ο Ναπολέων Μαραβέγιας είναι Καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρώην Υπουργός