Στον... πάγο 35.715 αιτήσεις του «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

Στον... πάγο 35.715 αιτήσεις του «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

Της Ξανθής Γούναρη

Με μία υποσχετική ότι θα ξεκινήσει -άγνωστο πότε- ένα πρόγραμμα αντίστοιχο του «Εξοικονομώ κατ'' οίκον» έχουν μείνει χιλιάδες πολίτες που έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο τρέχον πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Παρ' ότι οι διαθέσιμοι πόροι έχουν εξαντληθεί για τις περισσότερες περιφέρειες από τα τέλη του 2013 και δεν υπάρχει -εδώ και καιρό- η δυνατότητα νέων υπαγωγών, η επιλεξιμότητα δαπανών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ δεν ανακοινώθηκε ποτέ λήξη της υποβολής αιτημάτων. Το αποτέλεσμα είναι ότι 35.715 αιτήσεις ένταξης στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) βρίσκονται στο περίμενε (πολλές εξ αυτών ακόμη και δύο χρόνια), μολονότι έχουν σε πρώτη φάση εγκριθεί.

Στα χαρτιά...

Ενδεχομένως η μόνη θεραπεία των χιλιάδων αιτούντων να είναι η ένταξή τους στο νέο πρόγραμμα που συνεχώς ξεκινάει, αλλά ακόμη βρίσκεται στα χαρτιά.

Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει εάν τα ποσοστά επιδότησης θα παραμείνουν ίδια στο νέο πρόγραμμα, εάν θα πρέπει να επαναληφθούν από την αρχή όλες οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για όσους ήδη έχουν καταθέσει αίτηση και περιμένουν υπαγωγή, αλλά ούτε και με τι ποσοστό επιδότησης θα υπαχθούν οι τελευταίοι.

Όπως προκύπτει από την απάντηση που δόθηκε στον Κωστή Χατζηδάκη από το υπουργείο Οικονομίας την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ (Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς) και το ΕΤΕΑΝ Α.Ε. (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή για το παγωμένο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», προκειμένου να ικανοποιηθούν οι εν αναμονή 35.715 αιτήσεις απαιτούνται συνολικά 358,45 εκατ. ευρώ (61,32 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν δάνεια, επιδοτούμενοι τόκοι και έξοδα φακέλου και 297,13 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις, κόστος πιστοποιητικών και συμβούλου έργου).

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία οι πόροι για την υλοποίηση του νέου «Εξοικονομώ κατ'' οίκον», στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020) ανέρχονται σε 248 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης.

Επιπλέον, από την απάντηση της Ειδικής Γραμματείας προκύπτει ότι είναι σε εξέλιξη το μοντέλο αξιολόγησης του χρηματοδοτικού μέσου προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα, αν και επισημαίνεται πως, «λόγω των εξελίξεων στην οικονομία, η εν λόγω αξιολόγηση αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να επικαιροποιηθεί».

Ας σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2015 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ'' οίκον» μόλις 527 ωφελούμενοι, εξαιτίας της απελευθέρωσης προηγούμενων δεσμευμένων κονδυλίων, ενώ από την αρχή του προγράμματος (2011) είχαν συνολικά ενταχθεί 50.041.

Ποιους αφορά το πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα -με τη μέχρι σήμερα τουλάχιστον μορφή του- απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κτιρίων που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση των 2.100 ευρώ ανά τ.μ., χρησιμοποιούνται ως κατοικία, οι ιδιοκτήτες τους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, και είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.

Τα ποσοτικά στοιχεία για την πορεία του έργου μέχρι 17/11/2015

ΑΙΤΗΣΕΙΣ 86.703
ΥΠΑΓΩΓΕΣ 50.041
ΤΕΛ. ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ 44.490
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ
ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ
35.715