Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Για το θεαθήναι και μόνο γίνονται τον τελευταίο καιρό δηλώσεις από υπουργούς της κυβέρνησης ακόμα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη για τη φοροδιαφυγή, τους φοροφυγάδες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Τρία χρόνια στην εξουσία και τα αποτελέσματα από τις λίστες ήταν όχι απλά απογοητευτικά, αλλά τραγικά. Οι μεγαλοστομίες για 3 δισ. ευρώ σε διάστημα έξι μηνών έχουν ξεχασθεί και τα αμείλικτα στοιχεία δείχνουν ότι τελικά από τη φοροδιαφυγή η κυβέρνηση έχει εισπράξει μόλις 95 εκατ. ευρώ!
Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης έψεξε τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέροντας σε ομιλία ότι η ΤτΕ έχει πλήρη στοιχεία για τα χρήματα που φυγαδεύθηκαν στο εξωτερικό και επομένως «πρέπει να συμβάλει και αυτή ώστε να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες οι πραγματικοί συνειδητοί κακοπληρωτές (των δανείων) και να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, όπως λέει ο λαός μας.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών και όλες οι υπηρεσίες του έχουν πρόσβαση σε αυτά στοιχεία. Μπορούν ανά πάσα στιγμή να τα ζητήσουν. Το ερώτημα είναι γιατί δεν έχει γίνε; Μάλλον, ο κ. Δραγασάκης θα πρέπει να το απαντήσει το ερώτημα. Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο ο κ. Δραγασάκης να μην γνωρίζει ότι ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να αντλήσει τα στοιχεία αυτά. Και θα πρέπει μάλιστα να σημειώσουμε ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει τον πλήρη φάκελο 1.000.000 ΑΦΜ που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό μέχρι το 2012.
Ωστόσο, η κυβέρνηση άφηνε να περνούν τα χρόνια με αποτέλεσμα τα στοιχεία αυτά να παραγραφούν, όπως και οι λίστες Lagarde, Borjans και των εμβασμάτων του εξωτερικού.
Το χειρότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για τις λίστες στα χρόνια της διακυβέρνησης της. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσό που έχει εισπραχθεί δεν ξεπερνά τα 95 εκατ. ευρώ και όπως φαίνεται τα ποσό αυτό δεν πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά καθώς το μεγαλύτερο τμήμα των λιστών έχει παραγραφεί με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνεται, ότι το ποσό αυτό έχει αυξηθεί κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Μάιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
Λίστα Lagarde: Έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 518 υποθέσεις και έχει ολοκληρωθεί σε 238 υποθέσεις. Το ποσό που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται στα 256,05 εκατ. ευρώ ωστόσο το ποσό που έχει εισέλθει στον κρατικό κορβανά (μέχρι τις 17/9) ανέρχεται στα 45,29 εκατ. ευρώ.
Λίστα Borjans: Από το 2015 μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου 2017 είχαν ξεκινήσει έλεγχοι σε 226 υποθέσεις αλλά έχουν ολοκληρωθεί μόλις 24 ενώ το ποσόν που είχε βεβαιωθεί ήταν 13,83 εκατ. ευρώ. Από τη λίστα αυτή εισπράχθηκαν μόλις 445 χιλιάδες ευρώ
Εμβάσματα: Μέχρι το 2015, ξεκίνησαν 1.478 έλεγχοι. Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο 2017 έχουν γίνει μόλις 44 έλεγχοι. Συνολικά πάντως από την παραλαβή της λίστας μέχρι σήμερα έχουν έχουν ολοκληρωθεί 680 υποθέσεις. Το ποσό που έχει βεβαιωθεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό φθάνει στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό που έχει εισπραχθεί δεν ξεπερνά τα 44,72 εκατ. ευρώ.
Καύσιμα: Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στους ελέγχους που διενεργούνται για την αποτροπή του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν βεβαιωθεί 13,69 εκατ. ευρώ ενώ τι εισπραχθεί ποσό ήταν μόλις 3,11 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων.
Στον τομέα των καπνικών οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βεβαίωσαν φόρους και πρόστιμα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ύψους 370,84 εκατ. ευρώ με το εισπραχθέν ποσό να φθάνει τα 1,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή εισπράχθηκε μόλις του 0,46% του ποσού που βεβαιώθηκε.