Συμφωνία… δημιουργικής ασάφειας

Συμφωνία… δημιουργικής ασάφειας

Από ήττα σε ήττα οδηγείται τελικά η κυβέρνηση και στον τρίτο γύρο της διαπραγμάτευσης, με άγνωστες τις συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

Χωρίς να έχει εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην υπογραφή «παράλληλων» κειμένων, άλλο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και άλλο με το ΔΝΤ, του οποίου την απομάκρυνση εξακολουθεί να επιθυμεί διακαώς, παρά την πρόσφατη στήριξη που έλαβε η επικεφαλής του Ταμείου από τη Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ η οποία ξεκαθάρισε ότι πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει.

Το «παιχνίδι» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο για την πορεία της οικονομίας και της χώρας, καθώς κινείται στα βήματα της… δημιουργικής ασάφειας που το προηγούμενο καλοκαίρι έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.

Ίσως βέβαια να μην είναι τυχαία και η επαναφορά των σεναρίων περί Grexit από διεθνείς οίκους κι αναλυτές, που έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν στο εγγύς μέλλον τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης, διαβάζοντας ταυτόχρονα ποιές είναι και οι επιδιώξεις της.

Το σίγουρο πλέον είναι ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έδωσε γη και ύδωρ στην ευρωπαϊκή τρόικα, παρ' όλα αυτά όμως δεν κατάφερε να πείσει και τη «σκληρή» Ντέλια Βελκουλέσκου να κάνει «εκπτώσεις» στις απαιτήσεις του Ταμείου ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Έτσι, αναμένει πλέον για μια ακόμη φορά την… πολιτική λύση στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε λίγες ημέρες στην Ουάσινγκτον, όπου ευελπιστεί ότι θα ανοίξει και τη συζήτηση για το χρέος.

Μια λύση όμως που ποτέ έως σήμερα δεν έχει έρθει, παρά την έντονη επιθυμία και προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου, που αδυνατεί ακόμη και σήμερα μετά από τόσα στραπάτσα να συνειδητοποιήσει ότι η «γραμμή» των δανειστών είναι ενιαία και συνίσταται στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων με μοναδική επιδίωξη την επίτευξη των στόχων.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό έγινε χθες, για μια ακόμη φορά, σαφές ότι το ΔΝΤ δεν θεωρεί αρκετά τα μέτρα της κυβέρνησης καθώς μπορεί να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως υπογραμμίζουν στελέχη που μετέχουν στις κρίσιμες συσκέψεις της διαπραγμάτευσης, όμως δεν αναμένεται να αποφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που διαφορετικό θα είναι και το κείμενο που θα υπογραφεί με το ΔΝΤ, στο οποίο θα εκφράζονται και οι σχετικές επιφυλάξεις, όπως και η ανάγκη λήψης σκληρότερων μέτρων για να βάλει τελικά το Ταμείο το χέρι στην τσέπη.

Το ερώτημα φυσικά που γεννάται αμέσως είναι το τί θα πράξουν οι ευρωπαίοι στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι το ΔΝΤ δεν συνεισφέρει το μερίδιό του στο πρόγραμμα, καθιστώντας ουσιαστικά ανενεργή την παρουσία του. Οι εξελίξεις σίγουρα τότε θα είναι ραγδαίες…

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφεραν χθες στο Liberal.gr ανώτατα στελέχη που έχουν γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης, η κατάσταση με το Ταμείο δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική αφού, παρά την προσέγγιση σε Ασφαλιστικό και φορολογικό, το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών στις συζητήσεις για τα «κόκκινα» δάνεια φαντάζει αγεφύρωτο, αφού το Ταμείο φέρεται να απορρίπτει τις εξαιρέσεις που εισηγείται η κυβέρνηση για τα δάνεια με υποθήκη της πρώτης κατοικίας, όπως και την αναδιάρθρωση των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, η πρόταση που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο κουαρτέτο προβλέπει για τρία χρόνια εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων και όσων δανείων έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία και τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ, των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

Από την άλλη βέβαια πλευρά φαίνεται ότι «κλείδωσαν» οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό με «μαχαίρι» στις συντάξεις, περικοπές έως 30% στις επικουρικές,  μείωση έως και 15% του εφάπαξ, αλλά και  περικοπή του μερίσματος που αναμένεται να φτάσει στο 32%.  Ταυτόχρονα, εισάγεται εθνική σύνταξη 345 ευρώ για 15 χρόνια εισφορών, με το ποσό να αυξάνεται στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης, ώστε να αντικατασταθεί η κατώτατη σύνταξη που θα καταργηθεί, ενώ υιοθετείται μία προοδευτική κλίμακα ποσοστών προσαύξησης, από 0,77% έως 2%.

Όσον αφορά το φορολογικό πακέτο φαίνεται ότι μπαίνουν οι υπογραφές αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός όχι μόνο αύξησε τους φόρους, μέσω της νέας κλίμακας και των νέων συντελεστών, της «τσουχτερής» έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και του «φουσκωμένου» ΕΝΦΙΑ κλπ, αλλά βάζει φωτιά και στους πιο άδικους, για τους ασθενέστερους, έμμεσους φόρους.

Ειδικότερα, στους έμμεσους φόρους προβλέπονται αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην αμόλυβδη, στον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση, στα τέλη ταξινόμησης Ι.Χ. αυτοκίνητων, στα τέλη κινητής τηλεφωνίας, αλλά και η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, καθώς και νέου τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία.

Στο σκέλος των δαπανών έχει ήδη αποφασιστεί η εφαρμογή της αρχής 1 πρόσληψη για 5 συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο το 2016, 1 πρόσληψη για 4 αποχωρήσεις το 2017, 1 πρόσληψη για 3 αποχωρήσεις το 2018 και 1 πρόσληψη για 2 αποχωρήσεις το 2019, αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια του ΕΣΥ, των μελών ΔΕΠ και των ένστολων, η συγχώνευση και κατάργηση 1.800 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η δημιουργία ταμείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαβάστε ακόμα:

- Μαγειρεύουν διπλή αξιολόγηση χωρίς λεφτά

- Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέχρι την Κυριακή, εκτιμά ο Ευ. Τσακαλώτος