H αλληλουχία των γεγονότων θα είναι η εξής: Το οικονομικό επιτελείο, θα περιμένει την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία στις 7 Σεπτεμβρίου να ανακοινώσει την πορεία του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο του 2021 και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Επί της βάσης των αποτελεσμάτων για την πορεία της οικονομίας, θα μπουν στο «καλάθι» και τα στοιχεία για τη φετινή πορεία του τουρισμού κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, τα στατιστικά για την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας που «καλπάζει» αλλά και το εύρημα ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν καταγράψει ήδη αύξηση 35% τον φετινό Αύγουστο συγκριτικά με το 2019, στοιχείο που παραπέμπει ευθέως σε αύξηση της κατανάλωσης.
Με αυτά τα δεδομένα, θα αναθεωρηθεί η εκτίμηση για την πορεία του φετινού ΑΕΠ. Είναι πιθανή η αύξηση του «πήχη» ακόμη και κατά μία ποσοστιαία μονάδα: από το +3,6% που είναι αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη για την πορεία του φετινού ΑΕΠ σε 4-4,5%. Πρόκειται για μια διαφορά της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο απόλυτων αριθμών. Επί αυτού του αριθμού, θα γίνει η εκτίμηση ότι μπορεί να δημιουργηθεί φέτος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ. Αυτό θα είναι και το ποσό που θα παρουσιαστεί ως «προίκα» στον πρωθυπουργό προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Άρα, η εξίσωση είναι η εξής: περισσότερη ανάπτυξη, ίσον περισσότερα φορολογικά έσοδα ίσον περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στήριξης. Και το ερώτημα είναι πλέον, μέχρι που μπορεί να φτάσει φέτος η ανάπτυξη. Ασφαλώς το «βαρόμετρο» είναι ο τουρισμός. Τα στοιχεία αφίξεων και κατανάλωσης, δείχνουν ότι ο Αύγουστος κύλησε πολύ καλά. Μάλιστα, οι κρατήσεις δείχνουν ότι η δυναμική θα συνεχιστεί τουλάχιστον και για το 1ο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Ο τουρισμός απέφερε το 2019 περί τα 19 δισ. ευρώ. Για το 2021, είχε μπει ως στόχος να φτάσουμε περίπου στα 8-9 δισ. ευρώ προκειμένου η χρονιά να κλείσει στο +3,6%. Τώρα, εκφράζονται ελπίδες ότι ο τουρισμός θα αποδώσει τελικώς πάνω από 10 δισ. ευρώ και αυτό «προσθέτει» από μόνο του μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ.
Από εκεί και πέρα, οι σαφείς ενδείξεις για την καλή πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας για πρόσθετη άνοδο. Όπως και η οικοδομική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει τεράστια δυναμική τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει βέβαια και ένα «αλλά». Είναι η πορεία των εισαγωγών. Ύστερα από μούδιασμα και το «πάγωμα» που προκάλεσε η πανδημία, τη φετινή χρονιά αναμένεται ιδιαίτερα σημαντική αύξηση. Και οι εισαγωγές «τρώνε» ΑΕΠ.
Ως προς το περιεχόμενο των μέτρων στήριξης, οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες «εκπλήξεων» είναι πολλές. Στον δημόσιο διάλογο, δεν έχουμε ακούσει όλα τα πρόσθετα μέτρα που είναι στο τραπέζι. Γι’ αυτό και η 11η Σεπτεμβρίου, αναμένεται πλέον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.