Βήμα προς ένα αμοιβαία αποδεκτό φορολογικό συμβιβασμό ανάμεσα στην Apple και τις κυβερνήσεις της Ευρώπης αποτέλεσε η χθεσινή συνάντηση... κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας και τον CEO του γίγαντα της τεχνολογίας και της πρώτης σε κεφαλαιοποίηση εταιρείας παγκοσμίως.
Η συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων, που έγινε μετά από αίτημα του Tom Cook, έδωσε την ευκαιρία στον Emmanuel Macron να επαναλάβει δια ζώσης τη θέση του ότι η Apple και άλλες εταιρείες του κλάδου, κυρίως αμερικανικές, δεν συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί στα κρατικά έσοδα και, κατά συνέπεια, την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Cook να μην στάθηκε αρνητικά απέναντι στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού, που αναμφίβολα θα προβλέπει μεγαλύτερους φόρους για τον όμιλο του οποίου ηγείται. Αν και στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι η Apple πληρώνει κάθε δολάριο που οφείλει και είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες περί φοροαποφυγής, «πολιτικές μπούρδες», σύμφωνα με το Bloomberg, δεν ενδιαφέρεται πλέον να τραβήξει περαιτέρω αυτή τη διαμάχη.
Όπως ανέφερε το γραφείο του Macron, οι δυο άνδρες δεν συζήτησαν για τις φορολογικές διαμάχες του παρελθόντος, ο Cook ωστόσο αποδέχτηκε ότι οι φορολογικοί νόμοι ανά τον κόσμο μετακινούνται προς την κατεύθυνση όπου οι εταιρίες οφείλουν να πληρώνουν φόρους εκεί που πωλούν τα προϊόντα τους.
Τα ηνία στον Macron
Είναι γεγονός ότι ο Macron ηγείται μιας ομάδας ευρωπαϊκών χωρών -στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία- οι οποίες πιέζουν για να κλείσουν τα φορολογικά «παράθυρα» που επιτρέπουν σε ξένους ομίλους να διαφεύγουν και να επιβαρύνονται με ελάχιστους ή μηδενικούς φόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, από τον Μάιο που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έχει συναντηθεί ήδη με τους επικεφαλής της Alibaba, της Google, της Facebook και της Cisco.
Η υπόθεση αυτή, στο μεταξύ, έχει φέρει σε αντιπαράθεση τις Βρυξέλλες με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία και κυρίως η Ιρλανδία, που προσφέρουν πολύ ελκυστικότερο φορολογικό καθεστώς.
Χαρακτηριστική, από αυτή την άποψη, είναι η πρόσφατη παραπομπή της Ιρλανδίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την οποία αποφάσισε η Κομισιόν, με το αίτημα της ανάκτησης 13 δισ. δολαρίων, ενός ποσού που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε παράνομη κρατική βοήθεια προς την Apple, με τη μορφή φοροαπαλλαγών. Σημειώνεται ότι η Apple έχει επιλέξει ως έδρα της στην Ευρώπη την Ιρλανδία, όπου έχει καταλήξει σε συμφωνία για φορολόγηση με ποσοστό μόλις 2,5%.
Την περασμένη δε εβδομάδα, επιβλήθηκε πρόστιμο 250 εκατομμυρίων ευρώ στην Amazon, με τη μορφή επιστροφής διαφυγόντων φόρων προς το Λουξεμβούργο.
Το 2015, επίσης, η Ιταλία είχε κατηγορήσει την Apple για φοροαποφυγή ύψους 1,3 δισ. δολαρίων από πωλήσεις σε 16 καταστήματα που διατηρεί η καλιφορνέζικη εταιρία στη χώρα. Η ιταλική κυβέρνηση απαίτησε τότε φόρους ύψους 347 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία η εταιρία τελικά κατέβαλε.