Για δεύτερη τουριστική σεζόν η πανδημική κρίση αποτελεί τον κύριο παράγοντα που καθορίζει τις τουριστικές ροές στη χώρα μας. Η βρετανική αγορά παραμένει κλειστή, ενώ μετά τη γαλλογερμανική επιμονή για πρόσθετα μέτρα στις αφίξεις τουριστών από τρίτες χώρες η εγχώρια τουριστική αγορά βρίσκεται ενώπιον μιας ακόμη αβέβαιης τουριστικής σεζόν. Σε αυτό που έχουμε τώρα είναι «η πανδίμικη κρίση αποτελεί τις τουριστικές ροές στη χώρα μας!
Η μετάλλαξη Δέλτα και η απειλή ενός τέταρτου κύματος πανδημίας οδηγούν τη Γερμανία και τη Γαλλία να «σκληρύνουν» τη στάση τους και να θέλουν να θέσουν επιπλέον περιορισμούς στην άφιξη τουριστών από τρίτες χώρες, ενώ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής οι νουθεσίες προς τη χώρα μας για το ότι δέχεται τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με μη εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ εμβόλια ήταν έντονες. Παράλληλα η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων, «εγκλωβίζοντας» τουρίστες σε διάφορες τουριστικές περιοχές και φέρνοντας την αβεβαιότητα στην τουριστική αγορά.
Ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν στο Liberal Markets πως μια ακόμη σεζόν φαίνεται πως δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων. Και αυτό γιατί από τη στιγμή που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ενδεχόμενο θέσπισης νέων περιορισμών, αρκετοί τουρίστες που είχαν αποφασίσει να ταξιδέψουν στη χώρα μας, είτε ακύρωσαν τις κρατήσεις τους, είτε τις μετέφεραν για το… 2022.
Η αβεβαιότητα αυτή αφορά εκτός από τους ταξιδιώτες της ΕΕ και αυτούς από τρίτες χώρες, με τις αγορές των ΗΠΑ και της Ρωσίας να πλήττονται. Ειδικά για τους τουρίστες από τις ΗΠΑ, η εγχώρια ξενοδοχειακή αγορά είχε υψηλές προσδοκίες. Πράγματι, όλα έδειχναν πως μοναδική απώλεια θα ήταν η βρετανική αγορά, ενώ οι αγορές των ΗΠΑ και της Γερμανίας θα «έσωζαν» το ελληνικό καλοκαίρι. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, καθώς πλέον το κύριο συναίσθημα που κυριαρχεί είναι η αβεβαιότητα, ενώ αν και αναμένονται αυξημένες τουριστικές ροές συγκριτικά με το 2020, πλέον ο στόχος για επίτευξη του 50% των αφίξεων και των εσόδων του 2019, έχει απομακρυνθεί επικίνδυνα.
Αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης (Washington Post, CNN) σε εκτενή τους ρεπορτάζ μεταδίδουν τη γραφειοκρατία που υπάρχει, προκειμένου ένας αμερικάνος τουρίστας να έρθει στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν απαιτείται η υπογραφή πολλών εγγράφων, υπάρχει καχυποψία από το προσωπικό των αεροδρομίων, ενώ την ίδια στιγμή επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το ενδεχόμενο να παρθούν πρόσθετα μέτρα. Με τα δημοσιεύματα να καταλήγουν στο ρητορικό ερώτημα, «τελικά αξίζει να ταξιδέψετε στην Ευρώπη;».
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός δηλώνει πως αναμένεται να κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα, ενώ καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν. Όλα δείχνουν πως η οικονομία και η τουριστική αγορά βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες, από τη μια της ανευθυνότητας κάποιων που αρνούνται να εμβολιαστούν, από την άλλη της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών που εμφανίζεται έτοιμη να θυσιάσει ένα ακόμη καλοκαίρι των χωρών του Νότου στο όνομα της... μετάλλαξης Δέλτα.