Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε εσωτερική του έκθεση όπου αξιολογεί το πρώτο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα αλλά και σε Πορτογαλία και Ιρλανδία προχωρά σε πολύ αυστηρή κριτική ως προς τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά της η Καθημερινή της Κυριακής.
Η εσωτερική έκθεση αποτελεί αποτέλεσμα της δουλειάς ομάδας ανεξάρτητων από του ΔΝΤ, οικονομολόγων και ειδικών που μελέτησαν σε βάθος το πρόγραμμα μέσα από σειρά συνεντεύξεων και εσωτερικών εγγράφων.
ΟΙ λανθασμένες από την πλευρά του ΔΝΤ πρακτικές είναι οι εξής:
1. Η χαλαρή αφετηρία
Το ΔΝΤ δεν παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στην Ελλάδα πριν ξεσπάσει η κρίση αλλά και μετά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
2. Η αναδιάρθρωση του χρέους
Η άρνηση για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας στην αρχή του προγράμματος, παρά τη μεγάλη πιθανότητα το χρέος να μην αποδειχθεί βιώσιμο, αποτελεί αντικείμενο κριτικής.
3. Μη λειτουργική στρατηγική
Ακολουθήθηκε μια ολοένα και περισσότερο μη λειτουργική στρατηγική για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
4. Έλλειψη ευελιξίας
Μια σημαντική παράμετρος στην οποία δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι η Ελλάδα ως μέλος μιας νομισματικής ένωσης δεν είχε δυνατότητα ευελιξίας, καθώς η συμμετοχή της δημιουργούσε περιορισμούς για εναλλακτική στρατηγική.
5. Σχέσεις με ευρωπαίους
Το Ταμείο βρέθηκε απροετοίμαστο για τη συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους του.
6. Η τεχνική βοήθεια
Στην τεχνική βοήθεια που παρείχε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες λόγω της ανάγκης συντονισμού της Task Force, η οποία βασιζόταν σε εξωτερικούς συμβούλους από τα μεγαλύτερη κράτη - μέλη ενώ είχε το μειονέκτημα να μην έχει σαφείς προτεραιότητες.
7. Η απόδοση του προσωπικού
Όσον αφορά το προσωπικό που συμμετείχε στα προγράμματα η έκθεση αναφέρει ότι η απόδοση ήταν άνιση.