Έχουμε αναλογιστεί πόσα βάρη έχουν φορτωθεί σε ένα ακίνητο - ειδικά εξοχικό - και ότι αυτά γίνονται (αθόρυβα μεν αλλά πολύ αποτελεσματικά) ολοένα και περισσότερα; Ας τα βάλουμε κάτω: Τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ακόμη και πάνω από 30% σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Μάλιστα, από την 1/1/2025 είναι πολλοί οι δήμοι που προχώρησαν σε αυξήσεις επικαλούμενοι το αυξημένο ενεργειακό αλλά και μισθολογικό κόστος. Υπάρχουν πλέον δημοτικές αρχές που ζητούν ακόμη και πάνω από 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τον χρόνο αν αθροίσει κανείς το ποσό που επιβάλλεται στα δημοτικά τέλη αλλά και στο δημοτικό φόρο. Τώρα που θα έρθουν οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος με τις εκκαθαρίσεις Ιανουαρίου, μπορείτε και εσείς να διαπιστώσετε τις νέες αποφάσεις των δικών σας τοπικών αρχόντων. Και έπεται συνέχεια.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, προχώρησε προ μηνών σε αναπροσαρμογή της δικής του τιμολογιακής πολιτικής. Πλέον επιβάλλει ένα πάγιο το οποίο μπορεί να φτάνει και στα 12,4 ευρώ τον μήνα αν έχει κάποιος τριφασική παροχή και μετά χρεώνει επιπλέον ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος. Μάλιστα, έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για περαιτέρω αυξήσεις στα τέλη του ΔΕΔΔΗΕ και περιμένουμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν κατόπιν των σχετικών συνεννοήσεων με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Αυξήσεις ζητάει και ο έτερος φορέας, ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος αναζητεί πόρους για να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα έργα διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεν σταματάει εδώ ο κατάλογος των βαρών. Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε στα χέρια μας τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα καταβάλλεται από φέτος σε 12 δόσεις, άρα θα έχουμε άλλη μια μηνιαία και αέναη υποχρέωση στο κεφάλι μας. Βεβαίως υπάρχει το παράθυρο μείωσης κατά 20% του βάρους αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα καταβάλλεται και το αντίτιμο για την ασφάλιση του ακινήτου. Και ύστερα, καθώς θα προχωράμε προς την άνοιξη, θα ανοίξει εκ νέου το θέμα «καθαρισμός οικοπέδων».
Το αν θα επικρατήσει η περυσινή αναταραχή με τις πλατφόρμες, τις απειλές υψηλών προστίμων κλπ, την αναγκαστική αναζήτηση μηχανικού ο οποίος θα εισηγηθεί μέτρα αντιπυρικής θωράκισης κλπ, ή αν θα δοθούν σαφέστερες οδηγίες στους ιδιοκτήτες, θα φανεί. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο καθαρισμός όσων ακινήτων διαθέτουν και ελεύθερο χώρο, θα προσθέσει άλλο ένα οικονομικό βάρος.
Συμπέρασμα; Παρά τις όποιες αποφάσεις για μείωση στον ΕΝΦΙΑ τα τελευταία χρόνια, η κατοχή ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και… ακριβότερο σπορ. Το δυστύχημα είναι ότι τα βάρη παραμένουν ίδια, ανεξάρτητα από το αν το ακίνητο αποφέρει έσοδα ή όχι.
Τρόπος για να μηδενιστεί το κόστος δεν υπάρχει. Μόνο να περιοριστεί, και αυτό προϋποθέτει αποσύνδεση από το δίκτυο ηλεκτροδότησης ώστε (τουλάχιστον) να πάψει η καταβολή των δημοτικών τελών και των «παγίων» στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Τον ΕΝΦΙΑ, δεν τον γλιτώνεις ούτως ή άλλως. Πού μας οδηγεί αυτό; Σε έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ιδιοκτητών οι οποίοι αποφασίζουν να εντάξουν τα ακίνητά τους στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να μπορούν να συνδυάσουν τη χρήση των ακινήτων τους για κάποιες ημέρες τον χρόνο (σ.σ βλέπε εξοχικά) με την αξιοποίηση για την εξασφάλιση ενός εσόδου που θα καλύπτει (τουλάχιστον) τα έξοδα.
Δεδομένου ότι τα εξοχικά στην Ελλάδα είναι πολλά - όπως επίσης μεγάλος είναι και ο αριθμός των κατοικιών που έχουν δηλωθεί ως δευτερεύουσες - ας μην περιμένουμε ότι τα διοικητικά μέτρα που λαμβάνονται με στόχο να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση - με αντίστοιχο περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων - θα αποδώσουν.