Οι επιδοτήσεις για την ενέργεια πρέπει να αποσυρθούν την επόμενη τριετία
Διοικητής Τράπεζας της Γαλλίας

Οι επιδοτήσεις για την ενέργεια πρέπει να αποσυρθούν την επόμενη τριετία

Τα κυβερνητικά μέτρα για την ελάφρυνση του κόστους από το σοκ στις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω και θα πρέπει να αποσυρθούν τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δεσμεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ φέτος για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις τιμές ρεκόρ της ενέργειας και του φυσικού αερίου με μέτρα που κυμαίνονται από επιδοτήσεις έως φορολογικές ελαφρύνσεις και ανώτατα όρια τιμών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερόι ντε Γκαλό ,είπε ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντέξουν σε βάθος χρόνου τέτοια οικονομικά  μέτρα, τα οποία τελικά μετατόπισαν μόνο το οικονομικό βάρος από ορισμένες εταιρείες και νοικοκυριά σε άλλες μέσω του φορολογικού συστήματος και στις μελλοντικές γενιές μέσω του χρέους.

Είπε ότι τέτοια μέτρα θα πρέπει επομένως να μειωθούν μετά την κορύφωση του σοκ και θα πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να μην υπονομεύουν τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας σύμφωνα με όσα έχουν κάνει η Γερμανία και η Ολλανδία.

«Το δημόσιο μερίδιο στην κατανομή της σωρευτικής επιβάρυνσης το 2022 και τα επόμενα χρόνια δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα τρέχοντα επίπεδα και να αντιστραφεί προς το μηδέν εντός ας πούμε δύο έως τριών ετών», είπε ο Βιλερόι σε ομιλία του στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τουλούζης.

Πρόσθεσε ότι το βάρος θα έπρεπε να επιμεριστεί δίκαια μεταξύ των εταιρειών και των νοικοκυριών ανάλογα με την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιούν, ακόμη κι αν αυτό ήταν πιθανό να αποδειχτεί μη δημοφιλές στις τελευταίες.

Οι περικοπές στον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό φέτος έχουν τροφοδοτήσει αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν εμπορικό σοκ όπου οι τιμές των εισαγωγών αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από τις τιμές εξαγωγής, με αποτέλεσμα τη μετατόπιση του πλούτου στον εξαγωγέα.

Για τη Γαλλία, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο επιπλέον λογαριασμός ενέργειας ανέρχεται σε 47 δισ. ευρώ, ή 1,9% του ΑΕΠ, φέτος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο Βιλερόι είπε ότι οι όροι του εμπορικού σοκ θα υποχωρήσουν το επόμενο έτος εάν οι τιμές των εμπορευμάτων χαλαρώσουν και η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση επιβαρύνει τις εισαγωγές.

Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να συνεχιστεί εάν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν υψηλές όταν οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους για το χειμώνα 2023/2024, πρόσθεσε.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια