Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Η κυνική, ψηφοθηρική και απροσχημάτιστη, παρέμβαση του υφυπουργού Εργασίας στο θέμα των επικουρικών συντάξεων των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας, απέδειξε -για μία ακόμη φορά- τον αδίστακτο και επιζήμιο τρόπο που ασκεί πολιτική αυτή η κυβέρνηση.
Η τροπολογία της τελευταίας -κυριολεκτικά- στιγμής για τον Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει ότι:
αδιαφορεί για τη Δικαιοσύνη (εδώ και 2 χρόνια το θέμα των 17.500 συνταξιούχων της Εθνικής βρίσκεται στα Δικαστήρια και δεν έχει βρεθεί λύση), αδιαφορεί για τις επιπτώσεις (η Εθνική τράπεζα επιβαρύνει τους ισολογισμούς της επόμενης 5ετίας με 300 εκατ Ευρώ τουλάχιστον),
αδιαφορεί για την Τραπεζική Εποπτεία (ο SSM είχε επιβάλει στην προηγούμενη διοίκηση της Εθνικής να πληρώνει 120 εκατ. Ευρώ το χρόνο για το επικουρικό των συνταξιούχων),
αδιαφορεί για την αδικία (δημιουργούνται συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων που θα παίρνουν με τις ίδιες προϋποθέσεις διαφορετικές συντάξεις),
αδιαφορεί για τις επιπτώσεις (ήδη η διοίκηση της Εθνικής έχει ανακοινώσει ότι θα προσβάλλει την ρύθμιση στα δικαστήρια ως παράνομη, αντισυνταγματική, ζημιογόνα και άδικη).
Όπως ακριβώς έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, πριν τις ευρωεκλογές, με το «εκλογικό επίδομα» που μοίρασε στους συνταξιούχους και το ονόμασε «13η Σύνταξη», προκαλώντας τελικά θυμό και αγανάκτηση, έτσι και ο κ. Πετρόπουλος προσπάθησε να εκμαιεύσει ψήφους από τα θολά νερά της απόγνωσης των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας.
Μόνο που με την προχειρότητα, την άγνοια και την αφέλεια που διακρίνει κάθε πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης, η τροπολογία Πετρόπουλου, για τον ΛΕΠΕΤΕ της Εθνικής κατάφερε να δυσαρεστήσει όλους τους εμπλεκομένους στην υπόθεση.
Οι σημερινοί συνταξιούχοι της Εθνικής διαπίστωσαν ότι θα πάρουν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που έπαιρναν από τον λογαριασμό ΛΕΠΕΤΕ.
Οι εργαζόμενοι της Εθνικής διαπιστώνουν ότι στο εξής θα παίρνουν, λιγότερα από …τα λίγα που παίρνουν οι συνταξιούχοι του Ομίλου, αφού επανυπολογίζονται οι κρατήσεις των μισθών τους.
Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) όπου μεταφέρονται οι συνταξιούχοι της Εθνικής, οι κρατήσεις είναι 7% επί του μισθού ενώ στον ΛΕΠΕΤΕ ήταν 12% (9% του εργοδότη και 3% του εργαζομένου).
Η διοίκηση της Εθνικής καλείται να επιβαρύνει τον ισολογισμό της μ' ένα κονδύλι της τάξης των 200 εκατ. Ευρώ για τα επόμενα χρόνια, επιπλέον 20 εκατ Ευρώ για το παρελθόν και ότι επιπλέον επιδικάσουν αργότερα οι Αναλογιστικές Αρχες. Όλα αυτά ενώ είχε δεσμευτεί στον SSM να απαλλαγεί από αυτή την επιβάρυνση.
Στο τέλος είναι σίγουρο, το κόστος θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Γι' αυτό άλλωστε η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε την υπουργική τροπολογία, αδυνατούσε να υπολογίσει με ακρίβεια τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της παρέμβασης…